Εκτύπωση άρθρου

Σε πειραματόζωα

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, να αναγεννήσουν κατεστραμμένο ιστό της φλοιονωτιαίας οδού σε πειραματόζωα. Είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, που μετατράπηκαν στους συγκεκριμένους νευρώνες.

Η φλοιονωτιαία οδός είναι μια δέσμη νευρικών ινών, οι οποίες συνδέουν τον εγκεφαλικό φλοιό με το νωτιαίο μυελό και παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της κίνησης των μυών κάτω από το κεφάλι. Θεωρείται το πιο ζωτικό τμήμα του νευρικού συστήματος, όσον αφορά την κίνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine οι ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Τιζίνσκι, μεταμόσχευσαν πολυδύναμα νευρικά προγονικά κύτταρα σε σημεία όπου είχε υποστεί βλάβη ο νωτιαίος μυελός των τρωκτικών. Τα βλαστικά κύτταρα προγραμματίστηκαν, ώστε να εξειδικευθούν σε κύτταρα της φλοιονωτιαίας οδού, πράγμα που έγινε με επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κινητικότητα των άκρων των ζώων.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος, ωσότου η τεχνική δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, προτού περάσουμε στους ανθρώπους. Πρέπει αρχικά να ελέγξουμε σε μεγαλύτερα ζώα την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε βάθος χρόνου και, στη συνέχεια, να εφεύρουμε τρόπους για να μεταφέρουμε αυτή την τεχνολογία σε ανθρώπους», υπογράμμισε ο Δρ Τιζίνσκι.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap