Εκτύπωση άρθρου

Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ: Δείτε όλες τις δωρεάν δράσεις
Από Άγγελο Κλάδη 

Αν μη τι άλλο, διακόσια δέκα στρέμματα δίπλα από τη θάλασσα είναι υπεραρκετά για να γιορτάσεις τις Απόκριες μέσα στη φύση, να χορέψεις παραδοσιακά σαν να βρίσκεσαι χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα και να πιάσεις τον Μάη όπως είθισται.

Το εμβληματικό τοπόσημο στο τέρμα της Συγγρού που σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αναμένεται να πλημμυρίσει με κόσμο την Κυριακή 1 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα, καθώς διάφορες εκδηλώσεις –πάντα με ελεύθερη είσοδο– βρίσκονται στο πρόγραμμα: ξεσηκωτικές μουσικές, βραζιλιάνικη παρέλαση, χιλιάδες σαπουνόφουσκες, λαϊκά τραγούδια και υψωμένοι χαρταετοί εκτινάσσουν διάθεση και ενέργεια.

Συγκεκριμένα, η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ξεκινά στις 11 το πρωί με τους Bloco Swingueira και την πιο παθιασμένη αποκριάτικη παρέλαση συνοδεία κρουστών και πολλών, πολλών χρωμάτων (σημείο εκκίνησης: Αγορά) ενώ στο Ξέφωτο θα παίζει δυνατά μουσική από αυτή την ώρα: η δραστήρια μουσική κολεκτίβα The Burger Project, που ξεχωρίζει για το χιούμορ της, φέρνει παλιές, αγαπημένες επιτυχίες αλλά και χαρακτηριστικές διασκευές με μουσικά όργανα κάθε είδους.

Αυτό συνεχίζεται έως τις 4 το απόγευμα, καθώς τις ίδιες ώρες ο Πευκώνας του ΚΠΙΣΝ στολίζεται με ένα αιωρούμενο τοπίο από σαπουνόφουσκες με το «Bubble Parade» (της ομάδας La Petite Marguerite) και τα πρόσωπα των παιδιών ζωγραφίζονται με έμπνευση (από την ομάδα Moutzoures). Επίσης, και όποιος αναζητά κάτι πιο μπιτάτο, ο DJ Espeekay ανεβαίνει στα decks με ένα ιδιαίτερο ψηφιδωτό ήχων.

«Δώστε του χορού κι ας πάει…», συμφωνούν την Καθαρά Δευτέρα δεξιοτέχνες μουσικοί και ερμηνευτές που υπό την καθοδήγηση του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα παρουσιάζουν ένα πανόραμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από τις 12 το μεσημέρι: νησιώτικοι μπάλοι, ηπειρωτικά πωγωνίσια, καλαματιανά και τσάμικα, μακεδονίτικα συρτά, πολίτικα χασάπικα και σμυρναίικοι καρσιλαμάδες στρώνουν το κατάλληλο μουσικό χαλί για να σύρουμε το χορό από όποιο τόπο κι αν είμαστε.

Φυσικά, οι μικροί μας φίλοι από 7 ετών δεν μένουν παραπονεμένοι, καθώς ένα παιδικό εργαστήριο ενώνει γλυπτική και ζωγραφική για ένα λαογραφικό ημερολόγιο με έμπνευση τη Σαρακοστή (11.30 π.μ., θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Βέβαια η εικόνα του αθηναϊκού ουρανού γεμάτου από χαρταετούς, που σίγουρα θα απελευθερωθούν από τη γωνιά του «Νιάρχος» εκείνη την ημέρα, αρκεί για επίσκεψη.

Copy link
Powered by Social Snap