internetx
Εκτύπωση άρθρου

Φύλακες-άγγελοι για εκατοντάδες συμπολίτες μας που έχουν φτάσει σε απόγνωση έχουν αποδειχθεί, τα τελευταία εννέα χρόνια, οι άνδρες και οι γυναίκες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η σιωπηλή μα αποτελεσματική δράση των οποίων επανήλθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα, σώζοντας στο παρά πέντε μία ανθρώπινη ζωή.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα σήμανε συναγερμός στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο ενημερώθηκε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος του Cyber Alert ότι ένας 23χρονος χρήστης του διαδικτύου είχε εκφράσει σε γνωστή ιστοσελίδα την πρόθεσή του να βάλει τέλος στη ζωή του.

Αυτό είναι ένα από τα συνολικά 1.069 περιστατικά αυτοκτονιών που (από το 2007) έχουν αποτρέψει τα στελέχη της «high tech» υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων της υπηρεσίας, που, εκτός των αυτοκτονιών, έχει επέμβει σε περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, εκβιασμών, παιδικής πορνογραφίας, εκφοβισμού και άλλων έκνομων πράξεων.

«Αφορμή για τη σύσταση της υπηρεσίας στάθηκε ο τραγικός θάνατος ενός 17χρονου το 2006, ο οποίος, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, αναζητούσε στο διαδίκτυο τρόπους για μια… ανώδυνη αυτοκτονία, κάτι που τελικά έκανε πράξη λίγες ημέρες μετά πίνοντας παραθείο μέσα στο ίδιο το σπίτι του» εξηγεί ο κ. Σφακιανάκης.Εκτοτε, όπως λέει, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η υπηρεσία απέκτησε την τεχνική κατάρτιση αλλά και τον εξοπλισμό για να είναι σε θέση να επέμβει μέσα σε ελάχιστα λεπτά (οκτώ με δέκα λεπτά κατά μέσο όρο) και να σώσει ανθρώπινες ζωές.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μας ενημερώνουν απλοί χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις δημόσιες αναρτήσεις ενός συνανθρώπου τους σε διάφορες ιστοσελίδες» προσθέτει ο κ. Σφακιανάκης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η συνεργασία τόσο με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών όσο και με τους διαχειριστές των ιστοσελίδων (το 90% από τις ΗΠΑ) είναι πλέον άψογη.

Εξίσου εξαιρετική, ωστόσο, είναι και η συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές, χωρίς την άδεια των οποίων δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία εντοπισμού του εκάστοτε χρήστη αλλά και η συμβολή των αστυνομικών και των ψυχολόγων που σπεύδουν στο σημείο που υποδεικνύει η Δίωξη. Οπως εξηγεί ο κ. Σφακιανάκης, η επταετής εμπειρία της Δίωξης αποδεικνύει ότι υπάρχει μια σταδιακή αύξηση στην καταγραφή αντίστοιχων περιστατικών, ενώ σε 190 περιπτώσεις οι παρολίγον αυτόχειρες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς είχαν ήδη βλάψει τον εαυτό τους και 30 ακόμα έχουν εγκλειστεί σε ιδρύματα για ψυχικά πάσχοντες.

«Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που κοινοποιούν μια τέτοια πρόθεση στο διαδίκτυο είναι συνήθως νέοι και το κάνουν σε μια στιγμή αδυναμίας, όμως πάντοτε το εννοούν. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, λίγο καιρό μετά την περιπέτειά τους μας επισκέπτονται για να μας ευχαριστήσουν. Για εμάς αυτή είναι η σημαντικότερη αμοιβή» καταλήγει ο κ. Σφακιανάκης.

Η Ψυχολόγος  Αλεξάνδρα Καππάτου : Ποιά παιδιά εμφανίζουν την  τάση

Απόγνωση, αδυναμία, θλίψη και βαθιά μοναξιά είναι τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά που αναρτούν στο διαδίκτυο την πρόθεσή τους να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

«Η εφηβεία είναι μια σκληρή δοκιμασία για τα παιδιά» λέει στη «δημοκρατία» η Αλεξάνδρα Καππάτου (φωτό), ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος και συγγραφέας. «Υπάρχουν πολλές συναισθηματικές μεταπτώσεις στη διάθεσή τους που οφείλονται στην έκρηξη των ορμονών και των αλλαγών που συντελούνται στο σώμα τους αλλά και στο περιβάλλον τους, όπως οι καβγάδες με τους γονείς τους, τους συμμαθητές τους, τη σχέση τους με το αγόρι ή το κορίτσι τους. Επομένως, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ για το παιδί που αναρτά στο διαδίκτυο ότι θέλει να αυτοκτονήσει, χωρίς, ευτυχώς, πάντα να το εννοεί» συμπληρώνει.

Βέβαια, κάποια φαινόμενα όπως η σχολική βια, η διαπόμπευση μέσω διαδικτύου, ακόμα και οι έντονοι καβγάδες μέσα στην οικογένεια οδηγούν κάποια παιδιά στον αυτοκτονικό ιδεασμό. «Δηλαδή ένα παιδί μπορεί να σκέφτεται συνέχεια την αυτοκτονία γιατί τα βλέπει όλα μαύρα. Το κοινοποιεί, λοιπόν, στο διαδίκτυο γιατί αισθάνεται βαθιά μοναξιά και πιστεύει ότι μέσα από αυτή την πράξη θα νιώσει δυνατός και σημαντικός» καταλήγει η κυρία Καππάτου.

Εφημερίδα Δημοκρατία 

Ρίτα Μελά, Αγγελος Σκορδάς

Copy link
Powered by Social Snap