Εκτύπωση άρθρου

Στην περίπτωση διαβήτη κύησης

Μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μειώσει τον κίνδυνο των γυναικών με διαβήτη κύησης να εκδηλώσουν μετέπειτα υπέρταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, και μικρές ποσότητες κόκκινου και κατέργασμένου κρέατος αλλά και ραφιναρισμένων δημητριακών, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, αλλά επίσης και τον μετέπειτα κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ και αρτηριακής υπέρτασης.

Επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης «Eunice Kennedy Shriver», με επικεφαλής την Δρ Κουιλιν Ζανγκ, εντόπισε την περίοδο 1989-2011 σχεδόν 4.000 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II και είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης.

Κατά την διάρκεια των 18 ετών της μελέτης, 1.069 γυναίκες εκδήλωσαν υπέρταση.

Οι γυναίκες με την πιο υγιεινή διατροφή είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν την λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με την Δρ Ζανγκ, οι φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής άλεσης και των οσπρίων μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη και την διαχειρίζεται την φλεγμονή. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν κάλιο και βιταμίνη Κ, ασκορβικό οξύ και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

«Εν τέλει η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης» υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap