News.gr
3 Δεκεμβρίου
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:
Το παιδί σας καθημερινά παραπονιέται πως οι συμμαθητές του δεν παίζουν μαζί του και δεν του δίνουν καμία σημασία. Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε;Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” και “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά” κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Προσπαθήστε να μάθετε γιατί το παιδί έχει αποκλειστεί από τους φίλους του χωρίς να το κρίνετε.
Να είσαστε διακριτική στα παράπονά του, να το ακούτε προσεκτικά αποφεύγοντας όμως τη δική σας ανάμειξη.
Προτρέψτε το να δράσει, διδάξτε του τρόπους, δώστε εναλλακτικές λύσεις και συμβουλέψτε το να κάνει παρέα με κάποιο άλλο παιδάκι που είναι διαθέσιμο.
Διαβεβαιώστε το πως έστω κι αν δε γίνεται δεκτό από κάποια παιδιά αυτό δε συνιστά πρόβλημα.
Αν αντιληφθείτε ότι υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους το αποφεύγουν στο σχολείο όπως η συμπεριφορά του ή οι επιδόσεις του, η κοινωνική ή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, βοηθήστε το να αποδεχθεί τις διαφορές αυτές και αντίστοιχα να εντοπίσει τα δυνατά του σημεία και να νιώθει για αυτά χαρά και υπερηφάνεια.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι να ανακαλέσετε μια δική σας παρόμοια εμπειρία από το παρελθόν. Εξηγήστε του τι είχατε κάνει εσείς σε αυτή την περίπτωση, πώς νιώσατε, πώς αντιδράσατε και πώς διαχειριστήκατε τα αισθήματα απόρριψης.
Βρείτε εναλλακτικές λύσεις όπως να γραφεί σε κάποιον αθλητικό σύλλογο ή να εξασκήσει κάποιο χόμπι.
Ενθαρρύνετε το να κάνει παρέα με παιδιά της γειτονιάς ή με παιδιά δικών σας φίλων και συγγενών.
Αν το παιδί συνεχίσει να έχει δυσκολίες, ζητήστε βοήθεια ψυχολόγου.