Εκτύπωση άρθρου

Κίνδυνος χειρότερου αποτελέσματος

Τα αίτια των εμφραγμάτων και τα προειδοποιητικά συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτούν την ανάγκη ιατρικής εγρήγορσης είναι διαφορετικά στις γυναίκες από τους άνδρες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Και όταν οι γυναίκες δεν αναγνωρίζουν αυτά τα σημάδια τότε το αποτέλεσμα για την υγεία τους είναι χειρότερο, υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ενώ και τα δύο φύλα μπορεί να εμφανίζουν στηθάγχη πριν ή κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ναυτία, εμετό και πόνο στην πλάτη ή τον λαιμό.

Και όταν πηγαίνουν στο νοσοκομείο, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό συγκριτικά με τους άνδρες να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των θρόμβων, τη μείωση της καρδιακής επιβάρυνσης, της αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλη.

«Και πραγματικά διακυβεύεται η ζωή των γυναικών όταν η θεραπεία καθυστερεί ή δεν υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης στην θεραπεία. Οι γυναίκες έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια ή λόγω θανάτου» εξηγεί η αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στην διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων φαίνεται να παίζει ρόλο και η βιολογία. Ενώ άνδρες και γυναίκες παθαίνουν έμφραγμα λόγω απόφραξης κεντρικών αρτηριών, ο τρόπος σχηματισμού των θρόμβων είναι διαφορετικός.

Οι άνδρες τείνουν να έχουν πιο «κλασσικές» αποφράξεις, όπου οι αθηρωματικές πλάκες σπάνε το αρτηριακό τοίχωμα, σχηματίζεται ο θρόμβος αίματος και προκαλεί πλήρη εμπλοκή της αιματικής ροής προς την καρδιά.

Οι γυναίκες συχνότερα εμφανίζουν διάβρωση της πλάκας οπότε μικρότερα κομμάτια της σπάνε και προκαλούν σχηματισμό μικρότερων θρόμβων που μπορεί να προκαλέσουν ή όχι ολική απόφραξη με τη μία.

Επίσης, οι γυναίκες τείνουν να είναι περίπου μια δεκαετία μεγαλύτερες από τους άνδρες όταν υποστούν το έμφραγμα, κάτι που τις καθιστά πιο ευάλωτες, ενώ είναι και πιθανότερο να έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η θεραπεία.

Τέλος, οι παράγοντες κινδύνου επίσης διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων, με τη
Υπέρταση να σχετίζεται περισσότερο με τα εμφράγματα των γυναικών, και όχι των ανδρών. Στις νεότερες γυναίκες με διαβήτη ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι έως πέντε φορές μεγαλύτερος, απ’ αυτόν των συνομηλίκων ανδρών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap