ekd megara 1
Εκτύπωση άρθρου

13 Δεκεμβρίου 2013 

Αλεξάνδρα Καππάτου  ψυχολόγος – συγγραφέας, ομιλία στο δημαρχείο Μεγάρων

Θέμα: «πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς σας ή για την ανεργία» 

Ενημερωτική ομιλία με θέμα «πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς σας ή για την ανεργία» διοργάνωσε το Νομικό Πρόσωπο Ηρόδωρος του Δήμου Μεγαρέων την Παρασκευή 13/12.
Ομιλήτρια ήταν η ψυχολόγος – συγγραφέας Αλεξάνδρα Κάππατου
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης και η πρόεδρος του Ηρόδωρου Βανέσσα Μαυροειδή.
Την συζήτηση η οποία ακολούθησε συντόνισε ο ψυχολόγος Σπύρος Σούντης

 

https://enimerosi-news.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=104:-6-&catid=45:-repeater&Itemid=65

Πως να μιλήσουμε στα παιδιά για την κρίση

«Η Κρίση ευκαιρία να μάθουμε την αξία της προσπάθειας και του σχεδιασμού»

Διάλεξη της Ψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου σε διοργάνωση του «Ηρόδωρου»

Οι συνέπειες ενός πολύ σκληρού θέματος στην πιο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας μας, πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά για την κρίση, ήταν το αντικείμενο της διάλεξης που διοργανώθηκε από το νομικό πρόσωπο του Δήμου Μεγάρων «Ηρόδορος», την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων.

Ομιλήτρια η γνωστή παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, που μέσα από τα βιβλία της και δημόσιες τοποθετήσεις δίνει συμβουλές για θέματα που απασχολούν γονείς και παιδιά.

Την ομιλήτρια προλόγισε η Πρόεδρος του «Ηροδώρου» Βανέσσα Μαυροειδή, τονίζοντας ότι το έργο του νομικού προσώπου δεν σταματά στη φύλαξη των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ψυχολόγος, λειτουργός του νομικού προσώπου, Σπύρος Σούντης, ο οποίος μάλιστα στο τέλος της τόνισε ότι εφόσον υπάρχει πρόβλημα και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, απευθυνόμενος κάποιος στις υπηρεσίες του δήμου, του δίνεται βοήθεια είτε από εργαζομένους στο δήμο είτε από εθελοντές συμπολίτες μας ψυχολόγους.

 

«Είχαμε δημιουργήσει επίπλαστο τρόπο ζωής.

Δεν είχαμε μάθει να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε»

Η γνωστή Παιδοψυχολόγος μίλησε για θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όχι μόνο οι γονείς και τα παιδιά αλλά όλοι μας σε ένα σύνθετο πλαίσιο καθημερινότητας, καταιγισμού και απαιτήσεων. Περιέγραψε τις καταστάσεις και έδωσε συμβουλές, προτάσεις επί του πρακτέου, σε όσα μας προβληματίζουν.

«Όλοι είχαν δημιουργήσει έναν επίπλαστο τρόπο ζωής, είπε αρχικά η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, που έγινε λαίλαπα από την οποία έχουμε πληγεί όλοι μας, έχει πληγεί η ισορροπία, η συνοχή της οικογένειας. Ακούμε, βιώνουμε χαράτσια, περικοπές, κλπ, τεράστια αναστάτωση.

Στην αρχή, η ξαφνική κατάσταση πάγωσε τον κόσμο. Παγωνιά στα συναισθήματα όλων μας. Ελπίζαμε ότι θα σταματήσει. Βλέπαμε ότι αυτό δεν σταμάτησε, μπήκαμε σε μια κατάσταση κρίσης. Ένας ιδιότυπος πόλεμος.

Τα παιδιά βλέπουν ότι από τις 15 του μηνός τελειώνει ο μισθός, βλέπουνε ανασφάλεια στους γονείς, αποκαμωμένοι οι άνθρωποι απο τους δεκτές της τηλεόρασης περιμένουν τι καινούργιο θα έρθει.

Τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε αυτήν την κατάσταση. Πολλοί δεν ενημέρωσαν τα παιδιά αλλά έβλεπαν την αγωνία του παιδιού.

Τα μικρά παιδιά- ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας -ο, τι γίνεται το προσανατολίζουν στον εαυτό τους, νιώθουν ότι αυτά φταίνε, προσωποποιούν».

«Πρώτα πρέπει να διαχειριστούμε τη δική μας απελπισία»

«Τα παιδιά βλέπουν τους γονείς στενοχωρημένους από την κρίση, ως ένα αόρατο εχθρό, μια εμφανή απειλή στην οικογένεια, επεσήμανε η Α. Καππάτου.

Λίγοι γονείς μπόρεσαν να οχυρωθούν. Μπορεί να ακούγεται πολυτέλεια αυτό που λέμε εμείς να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κρίση όταν γονείς δεν έχουν να τους πάρουν γάλα. Άνθρωποι αξιοπρεπέστατοι για τους οποίους έχουν έρθει τα πάνω κάτω, αυτό είναι πολύ εύκολο να έρθει.

Περάσαμε από διάφορα συναισθήματα και φάσεις, εξήγησε στη συνέχεια. Περάσαμε από το θυμό των αγανακτισμένων σε μια παθητική ανοχή της κατάστασης που μες στο σπίτι μεταφράζεται σε θλίψη και άγχος. Η βία γίνεται μέσο έκφρασης. Τα θέματα που εμφανίζονται στα παιδιά μας έχουν συνέπειες στα μικρά παιδιά σοβαρά προβλήματα ύπνου, εφιάλτες, επιθετικότητα, στα μεγαλύτερα παιδιά έλλειψη υπακοής, άρνηση να οριοθετηθούν, ανταγωνισμό στο Λύκειο σε μια κούρσα όπου οι πόρτες είναι κλειστές.

Στις τελευταίες τάξεις του σχολείου τα παιδιά ψάχνουν για ένα επάγγελμα που θα τους εξασφαλίσει στον ήλιο μοίρα. Είναι τραγικό να έχουμε κληροδοτήσει κλειστές πόρτες, να μην ελπίζουν».

«Δεν έχει νόημα ο θυμός, αλλά ο επανασχεδιασμός»

«Αυτήν τη κατάσταση καλούμαστε να τη διαχειριστούμε αλλά πρώτα έχουμε την απελπισία τη δική μας, πρέπει να φύγει να πάρει θέση η ελπίδα» πρότεινε η Παιδοψυχολόγος.

Μιλώντας για συνήθειες που υπήρχαν και τώρα αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε, τόνισε στα θετικά της κρίσης, την προσπάθεια που καλείται παιδί και γονιός να καταβάλει.

«Η προσπάθεια των εξαντλούνταν στο να περάσουν στο Λύκειο. Τους δίναμε ρούχα, χαρτζιλίκι, σπίτι. Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας σε χρυσές φυλακές, τους δίναμε τροφή χωρίς συναίσθημα.

Τα παιδιά δεν είχαν τη αίσθηση των στόχων, της προσπάθειας, του αγώνα. Υπήρχε η αίσθηση της ευκολίας.

Είναι ευκαιρία, τόνισε η Α. Καππάτου, να μάθουμε την αξία της προσπάθειας, του σχεδιασμού. Ευκαιρία να τα υιοθετήσουμε να πηγαίνουμε βήμα-βήμα.

Είναι απαραίτητο πρώτα να διαχειριστούμε εμείς σωστά την κρίση.

Δεν έχει νόημα ο θυμός αλλά ο επανασχεδιασμός. Ευκαιρία να δώσουμε το μήνυμα αλληλοβοήθειας.

Όλοι να παλέψουμε κατά φαινομένων βίας. Την Ελπίδα εμείς θα τη δώσουμε.

Κρίσιμη η κατάσταση, επεσήμανε, και αυτό που ζητάμε είναι να λειτουργήσουμε καθησυχαστικά στα παιδιά μας.

Πρέπει να καταλάβουν ότι η ανεργία δεν έχει να κάνει με εμάς αλλά με μια συνθήκη. Η οικονομική κρίση πρέπει να μείνει στην πόρτα του σπιτιού, να μην μπει μέσα, να μη μας καταβάλλει.

Δεν είναι εύκολο, είναι όμως θέμα ψυχολογικής επιβίωσης. Εμείς θα δώσουμε νόημα στη ζωή μας και εμείς θα το δώσουμε. Κάθε μέρα πάμε για την επόμενη. Οι σχεδιασμοί μας πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι».

Συμπτώματα στη συμπεριφορά των Παιδιών &

Συμβουλές για την Καθημερινότητα

«Τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να υπάρχουν παρά την κρίση, συμπλήρωσε η Α. Καππάτου.

Πολλές φορές οι δήμοι κινητοποιούνται και έχουν σταθμούς αλλά δεν είναι στελεχωμένοι για να διαχειριστούν προβλήματα, οι γονείς καλούνται να τα διαχειριστούν.

Όταν βλέπουμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, είτε πρόβλημα ύπνου ή πειθαρχίας, ή διατροφικές διαταραχές, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αναρωτηθούμε αν έχει μεσολαβήσει κάτι στο προηγούμενο διάστημα.

Το επόμενο βήμα είναι να συζητήσουμε, μέσα από τη συμπεριφορά τους μας δείχνουν, δεν τα λένε. Πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας και τα ματιά μας ανοιχτά. Το θέμα είναι όχι μόνο να μιλάμε στα παιδιά αλλά να προσέχουμε και τι εισπράττουν από τη συμπεριφορά μας τα παιδιά.

Είναι σημαντικό αφού δούμε τι συμβαίνει να κάνουμε κουβέντα. Βιβλία και έγκυροι ιστότοποι δίνουν ιδέες για να βοηθηθούν οι γονείς. Σήμερα δεν πάει κάποιος εύκολα σε επαγγελματία υγείας επειδή δεν μπορεί.

Η αυτοπεποίθηση, οι ανασφάλειες, οι εντάσεις μας, οι φόβοι μας, όλα θα περάσουν στα παιδιά μας.

Εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε πρώτα τους εαυτούς μας. Όλες οι οικογένειες, όλα τα παιδιά παρουσιάζουν κάποια στιγμή προβλήματα.

Με συζήτηση, διάλογο, δυνατότητα έκφρασης, επιτρεπτικοτητα να μας μιλησουν, να εξηγήσουμε, δίνουμε νόημα στη ζωή μας, στη καθημερινότητα μας.

Το παιδί πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται κρίσεις όπως κι εμείς».

«Τα παιδιά δε χρειάζονται ακριβά παιχνίδια, αλλά παιχνίδια μαζί τους»

Κι αν αυτά είναι δύσκολα, κι αν ακόμα πιο δύσκολο φέτος είναι να έρθει ο Άγιος Βασίλης;

«Τα παιδιά δε χρειάζονται ακριβά πράγματα αλλά παιχνίδι μαζί τους, απάντησε η γνωστή παιδοψυχολόγος. Αν δεν έχουμε χρήματα αλλά ένα μικρό δωράκι μια κάρτα μπορούμε να την πάρουμε και να δώσουμε πολλή χαρά στα παιδιά. Πρέπει να καταφέρουμε να τους κάνουμε επιλεκτικούς καταναλωτές».

Αναφερόμενη ακόμη στην τηλεόραση, μετά από ερωτήσεις γονέων που συζήτησαν μαζί της, η Αλεξάνδρα Καππάτου ανέφερε ότι δεν μπορούμε να έχουμε την τηλεόραση συνέχεια στις ειδήσεις. «Δεν μπορεί μαζί μας τα παιδιά να βλέπουν αυτά που προβάλλονται, δε βοηθά πουθενά. Κάποιες φορές θα μπορούσε να γίνεται και με συζήτηση.

Νομίζουμε ότι τα μικρά παιδιά που παίζουν δεν καταλαβαίνουν τι βλέπουμε στην τηλεόραση αλλά καταλαβαίνουν και προκαλούν άγχος και αγωνία.

Θα πρέπει τις ειδήσεις να τις βλέπουμε μόνοι μας κάποια άλλη στιγμή».

Οι μορφές που παίρνει το άγχος στα παιδιά, όπως περιγράφηκαν, είναι πονοκέφαλοι, πόνοκοιλος, διαταραχές στη διατροφή, στον ύπνο, κρίσεις πανικού ακόμα και από πολύ μικρά παιδιά.

Όμως, όλοι μαζί, με αλληλοβοήθεια, όπως ήταν το μήνυμα που έδωσε καταλήγοντας ο ψυχολόγος του νομικού προσώπου Σπύρος Σούντης, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, αποκτώντας ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς.

 

 

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap