Εκτύπωση άρθρου

 

Νέα θεωρία για την παχυσαρκία

Τα παχύσαρκα άτομα ενδεχομένως να είναι πιο επιρρεπή στα περιβαλλοντικά διατροφικά ερεθίσματα, συγκριτικά με εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος, λόγω αλλαγών στην εγκεφαλική χημεία. Αυτό τους κάνει να τρώνε περισσότερο από συνήθεια παρά από ευχαρίστηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.

Οι ερευνητές του Κλινικού Κέντρου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι, όταν εξέτασαν 43 άνδρες και γυναίκες με διάφορα ποσοστά σωματικού λίπους, οι παχύσαρκοι έτειναν να έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα ντοπαμίνης στην περιοχή του εγκεφάλου που σχηματίζονται οι συνήθειες, και μικρότερη στην περιοχή που ελέγχει την ανταμοιβή, συγκριτικά με τους αδύνατους. Οι διαφορές αυτές μπορεί να καθιστούν τα παχύσαρκα άτομα πιο επιρρεπή στην υπερφαγία εις ανταπόκριση των τροφικών ερεθισμάτων και αυτό να έχει ως επακόλουθο, το φαγητό να γίνεται λιγότερο ευχάριστο γι’ αυτούς. Η ντοπαμίνη είναι ένας χημικός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που επηρεάζει την ανταμοιβή, την κινητοποίηση και τον σχηματισμό των συνηθειών.

«Αν και δε μπορούμε να πούμε ότι η παχυσαρκία είναι η αιτία ή η επίδραση των παρατηρούμενων προτύπων δράσης της ντοπαμίνης, η κατανάλωση τροφής βάσει υποσυνείδητων συνηθειών αντί συνειδητών επιλογών καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ειδικά όταν τα τροφικά ερεθίσματα είναι παντού», σχολιάζει ο Δρ Κέβιν Χαλ, επικεφαλής των ερευνητών.

«Αυτό σημαίνει ότι, ερεθίσματα όπως η μυρωδιά του ποπ-κορν στο σινεμά ή η διαφήμιση ενός φαγητού μπορεί έχει ισχυρή επίδραση σε ένα παχύσαρκο άτομο και να προκαλεί ισχυρότερη αντίδραση στην εγκεφαλική του χημεία», συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν τροποποίησαν τη διατροφή, τον ύπνο τους ή τη σωματική τους δραστηριότητα κατά τη μελέτη. Η τάση για υπερφαγία εις ανταπόκριση περιβαλλοντικών διατροφικών ερεθισμάτων καθορίστηκε βάσει λεπτομερούς ερωτηματολογίου και οι περιοχές του εγκεφάλου που δρα η ντοπαμίνη εξετάστηκαν μέσω τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap