6f099cb3d58cb7636cc934ec8984238f-1
Εκτύπωση άρθρου

Της Αλεξάνδρας Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Ο 45χρονος Μάνος και η 43χρονη Σμαράγδα έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών κατάφεραν να αποκτήσουν δίδυμα. Η Σμαράγδα είναι ευτυχισμένη που κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό της να γίνει μητέρα και ο Μάνος είναι ξετρελαμένος με τα μωρά τους. Τα νεογέννητα είναι 40 ημερών. Κοιμούνται ελάχιστα, έχουν πάρει και οι δύο άδεια από την εργασία τους για να τα βάλουν, όπως λένε, σε πρόγραμμα. «Εκεί που κλαίει το ένα αμέσως ξεκινά και το άλλο, όμως δεν μας νοιάζει η κούραση γιατί η χαρά μας είναι τεράστια» λένε. Μεγάλη είναι και η αγωνία τους… Πώς θα τα καταφέρουν με τα δύο μωρά, τι πρέπει να προσέχουν, πώς να ενισχύσουν τη διαφορετικότητά τους…
Tα συναισθήματα είναι ανάμεικτα όταν οι γονείς πληροφορούνται ότι θα αποκτήσουν δύο παιδιά από την ίδια εγκυμοσύνη. Aπό τη μια αισθάνονται απέραντη χαρά που η οικογένεια θα μεγαλώσει αυτόματα, από την άλλη κυριαρχεί ένας έντονος προβληματισμός για την πορεία της εγκυμοσύνης και για τις αυξημένες φροντίδες που απαιτούν τα δύο παιδιά.

Τα δίδυμα μπορεί να είναι μονοζυγωτικά ή όμοια, όταν ένα ωάριο που έχει γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο χωρίζεται στα δύο. Αυτό σημαίνει ότι τα έμβρυα θα έχουν το ίδιο γενετικό υλικό και φυσικά το ίδιο φύλο. Τα μονοζυγωτικά ή όμοια δίδυμα αποτελούν το 0,2% του συνόλου και το 8% όλων των διδύμων. Υπάρχουν και τα διζυγωτικά ή ανόμοια δίδυμα που συνήθως προκύπτουν από δύο διαφορετικά ωάρια, τα οποία είναι αποτέλεσμα της γονιμοποίησης δύο σπερματοζωαρίων και τα έμβρυα μπορεί να είναι του ίδιου ή άλλου φύλου. Τα δίδυμα διαφορετικού φύλου (αγόρι-κορίτσι) αποτελούν το 50% των διζυγωτικών διδύμων και είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση διδύμων.Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι γεννήσεις των διδύμων έχουν αυξηθεί κατά 50%. Σε αρκετές περιπτώσεις η δίδυμος κύηση είναι αποτέλεσμα τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το 1991, οι δίδυμες κυήσεις στο μαιευτήριο Αλεξάνδρα της Αθήνας αποτελούσαν το 1,41% το συνόλου, ενώ το 2010 έφτασαν το 2,37%. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 125 εκατομμύρια δίδυμα και τρίδυμα στον κόσμο από τα οποία τα 10 εκατομμύρια είναι όμοια δίδυμα ή μονοζυγώτες. Στην οικογένεια που αποκτά δίδυμα είναι γεγονός ότι δια€μορφώνεται μια νέα ισορροπία. Tο σπίτι θα γεμίσει από τις φωνούλες δύο μωρών, που θα χρειάζονται περιποίηση ταυτόχρονα. Στο άμεσο περιβάλλον, η γέννηση των διδύμων γίνεται πόλος ενδιαφέροντος. Δύο μωρά τόσο ίδια αλλά και τόσο διαφορετικά. H προσωπικότητα των διδύμων και η ζωή τους προσφέρεται για μυθοπλασία και μυστηριώδη ερωτήματα, και έχουν γραφτεί πολλά πάνω σε αυτό το θέμα.

Tι ισχύει στην πραγματικότητα; Χαρακτηριστικά των διδύμων
Aπό τη στιγμή της γέννησής τους, τα δίδυμα ακούν από τους γονείς να τους μιλούν στον πληθυντικό, να λένε «εσείς».
O αγώνας για την απόκτηση της ταυτότητάς τους, δηλαδή η κατανόηση της λέξης «εγώ», είναι δύσκολος. Aς μην ξεχνάμε ότι ζουν μαζί πριν από τη γέννηση.

Bέβαια, το ένα από τα δύο γεννιέται πιο βαρύ ή πρώτο, γεγονός που μπορεί να προσδιορίσει τους μελλοντικούς ρόλους. Πραγματικά, ένα από τα δύο έχει συνήθως πιο ηγετική συμπεριφορά, ρόλος που με την πάροδο του χρόνου ίσως αλλάξει.

Oι γονείς τους έχουν την τάση να θεωρούν πρωτότοκο αυτό που γεννιέται πρώτο και δευτερότοκο το άλλο. Aπό τη στιγμή που τα δίδυμα αρχίζουν να καταλαβαίνουν, αντιλαμβάνονται γρήγορα ότι το περιβάλλον τους τα συγχέει – κυρίως τα μονοζυγωτικά που είναι όμοια. Όταν, μάλιστα, έρχεται η ώρα του παιδικού σταθμού, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, αφού και οι νηπιαγωγοί πολλές φορές δυσκολεύονται να τα ξεχωρίσουν. Ίσως σας φανεί παράξενο, όμως οι μικροί συμμαθητές τους συχνά διακρίνουν με ευκολία το ένα δίδυμο από το άλλο.
Aυτό το παιχνίδι τού «ποιος από τους δύο είσαι» στα πρώτα χρόνια της ζωής ίσως τα διασκεδάζει, όμως στην πορεία τα ενοχλεί. Δεν ανέχονται να τα παραγνωρίζουν και να τα μπερδεύουν ή να τα βλέπουν σαν παράξενα όντα. Nιώθουν συχνά ότι ο άλλος δίδυμος αδελφός ή αδελφή είναι ένα εμπόδιο για να μπορέσουν να αναδειχθούν ως ξεχωριστές προσωπικότητες.

Eίναι πολύ σημαντικό, από νωρίς, οι γονείς να δίνουν έμφαση στις ιδιαιτερότητες των διδύμων τους, αλλά και να στοχεύουν στην ανάπτυξη της ατομικότητας και της αυτονομίας του κάθε παιδιού. Kατά τ’ άλλα, η ανατροφή τους είναι παρόμοια με των άλλων παιδιών.

Απόσπασμα από το βιβλίο μου – Οι γονείς κάνουν την διαφορά

η φωτογραφία του άρθρου είναι από το https://gr.pinterest.com/

Copy link
Powered by Social Snap