ALEX-FOTO-2019-1
Εκτύπωση άρθρου

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας δραματικής κατάστασης που όλους μας έχει σοκάρει, ωστόσο οι γονείς πρέπει να κρατήσουν τη ψυχραιμία τους για να μεταφέρουν τα όποια μηνύματα στα παιδιά τους, χωρίς να τους προκαλέσουν αισθήματα φόβου, αγωνίας και ανασφάλειας», τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

«Τα περισσότερα παιδιά έχουν ακούσει την ιστορία της 12χρονης και αυτό που έχουμε, ως γονείς να τους πούμε, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Να καταλάβουν δηλαδή τα παιδιά ότι δεν θέλουν όλοι οι μεγάλοι το κακό τους αλλά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν τα προσεγγίζουν με καλό σκοπό και συνήθως πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, δεν έχουν καμία ταμπέλα που να λέει ότι θέλω το κακό σου».

Η κ Καππάτου χαρακτήρισε σημαντικότερο όλων τη δημιουργία μιας σχέσης ουσιαστικής επικοινωνίας με το παιδί από μικρή ηλικία προκειμένου να το προστατεύσουμε από μία πιθανή σεξουαλική κακοποίηση.

Να του εξηγήσουμε ότι: «Δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν -μεγαλύτερο του, φίλο, ενήλικο, συμμαθητή του, συγγενή ή μη- να αγγίζει το σώμα του. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το πλησιάζει ή να το ακουμπήσει σε κάποιο μέρος του σώματός του που εκείνο αισθάνεται άβολα. Γενικά το παιδί πρέπει να πεισθεί ότι το σώμα του ανήκει στον ίδιο και σε κανέναν άλλο και μόνον εκείνο θα αποφασίζει ποιος και που θα το αγγίζει».

Τέλος αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του διαδικτύου και την παρακολούθηση από τους γονείς. «Τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας ο έλεγχος του διαδικτύου στις περισσότερες οικογένειες χάθηκε. Πολλοί γονείς έχουν δυσκολία να φέρουν τα παιδιά σε ένα δρόμο. Συνεπώς δεν αφήνουμε τα παιδιά να έχουν επαφή με το διαδίκτυο χωρίς να υπάρχει έλεγχος».

Copy link
Powered by Social Snap