Εκτύπωση άρθρου

Ναι μεν αλλά…

Διχασμένη μάλλον εμφανίζεται η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από τη μία γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, αλλά από την άλλη αυξάνεται η αντίληψη πως κρύβει κινδύνους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον λέκτορα Φίλιππο Φλιππίδη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, ανέλυσε στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τον Καπνό για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 53.000 ανθρώπων από 27 χώρες της ΕΕ.

«Η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καταγράφεται στη Γαλλία (21,3%) και η μικρότερη στην Πορτογαλία (5,7%), ενώ παραμένει άγνωστο γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης.

Σε πολλές χώρες, σύμφωνα με την έρευνα, όλο και περισσότεροι περνάνε από τον απλό πειραματισμό στην συστηματική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι νυν καπνιστές είναι 23 φορές πιθανότερο να έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ οι πρώην καπνιστές 6,5 φορές, σε σχέση με όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Αυξημένη είναι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ηλικίες 18-24 ετών, σε όσους ζουν σε πόλεις και έχουν υψηλή μόρφωση.

Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν τριπλάσια σχεδόν πιθανότητα να το έχουν ξεκινήσει με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσει να διακόψουν το κάπνισμα και υπερδιπλάσια πιθανότητα να το κάνουν προκειμένου να παρακάμψουν την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Σχεδόν το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης (29%) δηλώνει άγνοια για το αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή, ενώ οι μισοί τουλάχιστον (51,5%) θεωρούν ότι αυτό δεν είναι ασφαλές, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 2012 (27%), με την μεγαλύτερη καχυποψία απέναντί του να καταγράφεται στην Ολλανδία (78%). Όμως, από την άλλη, πάνω από ένας στους δέκα Ευρωπαίους (11,6%) το 2014 είχε δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, κατά 60% περισσότεροι σε σχέση με το 2012 (7,2%).

Στην Ελλάδα το 2014 το 8,2% δήλωναν ότι έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο έναντι 10,6% το 2012, ενώ 10,6% επίσης ήταν το ποσοστό όσων έγιναν χρήστες, αφότου το δοκίμασαν. Το 53,1% των Ελλήνων θεωρούσε επιβλαβές το ηλεκτρονικό τσιγάρο το 2014, έναντι ποσοστού 49% το 2012.

Σύμφωνα πάντως, με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στις ΗΠΑ, η χρήση συσκευών ηλεκτρονικού τσιγάρου εμφανίζει πλέον μια στασιμότητα, με περίπου 10% από όσους ρωτήθηκαν φέτος να κάνουν χρήση τους, όσοι και το 2015.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο διεθνής επιστημονικός διάλογος, τόσο κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές, όσο και κατά πόσο βοηθά τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα.

«Υπάρχει διάλογος για τους κινδύνους και για τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε αν αρχίσουμε να βλέπουμε την εμφάνιση ασθενειών μετά από δέκα-είκοσι χρόνια, οι οποίες θα σχετίζονται με μερικά από τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερες έρευνες, ώστε να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα», εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης.

«Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι νυν ή πρώην καπνιστές, πράγμα που υποδηλώνει ότι οι συσκευές αυτές πιθανώς βοηθούν κάποιους να σταματήσουν το κάπνισμα, είναι ανησυχητικό ότι μερικοί άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν καπνίσει, τις χρησιμοποιούν επίσης. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ‘πύλη’ για το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων», προσθέτει ο ερευνητής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap