07-1
Εκτύπωση άρθρου

Είναι προτιμότερο να μην εμπλέκεστε άμεσα. Μην πλησιάζετε, λόγου χάριν, το άλλο παιδί ζητώντας του τον λόγο για τον οποίο δεν τα βρίσκουν.
Nα ακούτε προσεκτικά τα παράπονα του παιδιού για τον φίλο του. Δεν χρειάζεται να μεγαλοποιείτε τις καταστάσεις, όμως η στήριξή σας είναι πολύτιμη, είτε επιλυθεί η διαφωνία είτε όχι.
Eίναι γνωστό ότι οι φίλοι φιλονικούν. Η ικανότητα για συμφιλίωση ύστερα από έναν καβγά είναι σπουδαία ιδιότητα, που το παιδί είναι καλό να καλλιεργήσει από νωρίς.
Σε περίπτωση που δείχνει αδύναμο να διαχειριστεί το πρόβλημα με τον φίλο του, μπορείτε να επέμβετε συζητώντας μαζί του και ίσως κάνοντας κάποιες προτάσεις, π.χ. «προσπάθησε αυτό και, αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα σκεφτούμε μαζί κάτι άλλο».
Όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέγγιση ή την ανάπτυξη φιλικής σχέσης με κάποιο άλλο συνομήλικο παιδί, αντισταθείτε στον πειρασμό να δείξετε υπερβολική συμπόνια.
Aντίθετα, τονίστε του ότι το συγκεκριμένο παιδί ή παιδιά ίσως έχει άλλα ενδιαφέροντα ή ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.
Τα διαρκή παράπονα για τους φίλους του ίσως είναι μια πρόκληση ή πρόσκληση του παιδιού προς εσάς μπορεί να θέλει να σας στείλει ένα μήνυμα. Aναλογιστείτε τον τρόπο που το μεγαλώνετε, μήπως το υπερπροστατεύετε ή σπεύδετε με το παραμικρό να λύνετε εσείς τα προβλήματά του.

Του επιτρέπετε να αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες;

Δείχνετε εμπιστοσύνη;

Μήπως γίνεται μάρτυρας δικών σας παραπόνων ή συνεχούς δυσφορίας για τους φίλους σας, για άλλους ανθρώπους ή για άλλα πράγματα·

Αν διαπιστώσετε κάτι από αυτά, ίσως χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το παιδί.

Απόσπασμα

Copy link
Powered by Social Snap