Εκτύπωση άρθρου

Μία ακόμα συνέπεια των social media στην ψυχική υγεία των εφήβων έφερε στο φως νέα έρευνα που έδειξε ότι όσο περισσότερους διαδικτυακούς φίλους έχει ένας έφηβος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπος με το άγχος, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο να εμφανίσει κατάθλιψη στο μέλλον.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά στην εφηβεία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2012 σχεδόν το 81% των παιδιών 12-17 ετών διατηρούν κάποιο προφίλ σε ένα τουλάχιστον από αυτά τα μέσα ενώ το 71% χρησιμοποιεί εκτεταμένα το facebook.

Κι ενώ υποτίθεται πώς οι σελίδες αυτού του είδους χρησιμεύουν στο να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν επικίνδυνες επιπλοκές για την υγεία (σωματική και πνευματική) ειδικά για τα άτομα που διέρχονται την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας.
Τώρα μια νέα έρευνα από το ψυχιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ έρχεται να πάει τις προηγούμενές της ένα βήμα παραπέρα καθώς εστιάζει στο αν ο αριθμός των διαδικτυακών φίλων μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση αυτών των επιπλοκών.

Προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους “επιστράτευσαν” 88 παιδιά 12-17 ετών (41 αγόρια και 47 κορίτσια) στα οποία υπέβαλαν ερωτήσεις για τη συμπεριφορά τους στο facebook (πόσο συχνά το χρησιμοποιούσαν, τι σχέση ανέπτυσσαν με τους “φίλους” τους, με τι κριτήρια έκαναν like και πόσο τα επιζητούσαν τα ίδια κ.λπ.)

Παράλληλα μετρούσαν τα επίπεδα της κορτιζόλης τους, της ορμόνης του στρες, 4 φορές τη μέρα για 2 μέρες.

Αυτό που φάνηκε ήταν πώς οι έφηβοι που είχαν περισσότερους από 300 φίλους είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης συγκριτικά με όσους είχαν λιγότερους από αυτό το νούμερο. Και οι υψηλότερες τιμές κορτιζόλης έχει βρεθεί ότι μπορεί να υποδεικνύουν κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης στο μέλλον. “Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τις τιμές της κορτιζόλης αναλογικά στα άτομα που έχουν 1.000 ή και 2.000 φίλους” παρατήρησαν οι επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές πάντως λένε πώς τα αυξημένα επίπεδα στρες δεν οφείλονταν αποκλειστικά στο facebook καθώς συνυπήρχαν και άλλοι παράγοντες που μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτό. Ωστόσο φάνηκε πώς το facebook ήταν υπεύθυνο τουλάχιστον για το 8% αυτής της αύξησης.

Επιπλέον ανακάλυψαν πώς οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν το facebook για να κάνουν like στους φίλους τους ή να τους συμπαρασταθούν μέσω αυτού για κάποιον λόγο (το χρησιμοποιούσαν δηλαδή για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους) είχαν επίσης χαμηλότερες τιμές κορτιζόλης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά είναι πώς η χρήση των social media πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο λελογισμένα ειδικά από τις μικρότερες ηλικίες.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/302808.php

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap