Εκτύπωση άρθρου

Το πόσα παιδιά θα αποκτήσει ένα ζευγάρι σίγουρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς, σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές είναι και το πόσο ευτυχισμένοι αισθάνονται όσοι γίνονται γονείς για πρώτη φορά. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών Max Planck στη Γερμανία, οι γονείς που δηλώνουν λιγότερο ευτυχισμένοι μετά την έλευση του πρώτου τους παιδιού είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν στην απόκτηση περισσότερων παιδιών. Μάλιστα αυτό το συμπέρασμα φαίνεται ότι ισχύει περισσότερο για τα άτομα ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και μεγαλύτερα σε ηλικία.

Κάθε χρόνο, 20.000 Γερμανοί συμμετέχουν σε μία έρευνα σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται από τη ζωή τους. Από αυτούς μόλις το 30% δήλωσαν πώς νιώθουν το ίδιο ή και περισσότερο ευτυχισμένοι με τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού! Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε πώς η πτώση της ευτυχίας μέσα στο χρόνο μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού μπορεί να είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την πτώση της ευτυχίας που παρατηρείται εξαιτίας της ανεργίας ή ενός διαζυγίου! Οι λόγοι γι΄αυτή τη μείωση της ευτυχίας μπορούν να είναι προσωπικοί (απομάκρυνση του ζευγαριού μετά τον τοκετό κ.λπ.), κοινωνικοί (π.χ. αίσθηση ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη από το κράτος) κ.λπ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των ατόμων που δήλωσαν πώς ένιωθαν πολύ λιγότερο ευτυχισμένοι μετά το πρώτο τους παιδί απέκτησαν το πολύ μόλις ένα ακόμα μέσα σε μία περίοδο 10 ετών σε αντίθεση με το 66% αυτών που δήλωναν πώς παρέμειναν ευτυχισμένοι και απέκτησαν δεύτερο παιδί σε πολύ μικρότερο διάστημα.

Τα ευρήματα είναι ανεξάρτητα από το εισόδημα, τον τόπο καταγωγής ή την οικογενειακή κατάσταση των ζευγαριών, όπως λένε οι ερευνητές, και θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα είτε από το εκάστοτε κοινωνικό κράτος είτε από τους ίδιους τους γονείς.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Demography (Ολόκληρη η έρευνα εδώ: https://link.springer.com/article/10.1007/s13524-015-0413-2/fulltext.html )

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου 

Copy link
Powered by Social Snap