baby girl
Εκτύπωση άρθρου

child
Στο Ιράκ άλλα 5,3 εκατ. παιδιά στερούνται βασικών δικαιωμάτων βάσει της UNICEF
Η πρακτική που ίσχυε επί κομουνισμού να εγκαταλείπονται μικρά παιδιά στη φροντίδα του κράτους εξακολουθεί να εφαρμόζεται και κάθε χρόνο 15.000 ανήλικοι εγκαταλείπονται σε 21 χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη από τη Σόφια η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF Μαρι-Πιέρ Πουαριέ.

«Πολλές χώρες συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να αφήνουν τα παιδιά σε ιδρύματα, αδιαφορώντας για τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό είναι απολύτως αντίθετο με τα συμφέροντα των παιδιών και τους δημιουργεί σωματικές και γνωστικές αναπηρίες για όλη τους τη ζωή», τόνισε η ίδια σε διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και ειδικοί από τα 21 κράτη.

Σήμερα, 1,3 εκατομμύρια νέοι, μικρότεροι των 18 χρόνων σε χώρες του πρώην κομουνιστικού μπλοκ ζουν μακριά από τις οικογένειές τους. «Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος σε όλον τον κόσμο», σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη.

«Πρόκειται για μια κληρονομιά της σοβιετικής εποχής που έβαζε το δημόσιο συμφέρον πάνω από το προσωπικό και παραχωρούσε στο κράτος τη βασική ευθύνη της ανατροφής των παιδιών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον τερματισμό της εγκατάλειψης βρεφών, μικρότερων των τριών ετών, που ξεκίνησε η UNICEF και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Ιούνιο 2011.

«Τρεις μήνες σε ένα ίδρυμα καθυστερούν κατά ένα μήνα τη σωματική ανάπτυξη» τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Λεγκράν, σύμβουλος της οργάνωσης για τις πρώην σοβιετικές χώρες. Τα μισά από τα 31.000 παιδιά μικρότερα των τριών χρόνων που έχουν εγκαταλειφθεί σε ιδρύματα στις περιοχές αυτές βρίσκονται στη Ρωσία.

Στις υπόλοιπες πρώην κομουνιστικές χώρες, η Βουλγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση. Εδώ και μια δεκαετία παρατηρήθηκε μια τάση για μείωση του αριθμού των εγκαταλειμμένων παιδιών στην περιοχή, με εξαίρεση μια «ανησυχητική αύξηση» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Τατζικιστάν και την πΓΔΜ.

Μόνο τρεις χώρες – Κροατία, Ρουμανία, Σερβία – έχουν απαγορεύσει να εγκαταλείπονται σε ιδρύματα παιδιά κάτω των τριών χρόνων. Ποσοστό 2% ως 5% των εγκαταλειμμένων παιδιών δεν έχουν κανένα γονιό. Η φτώχεια που πλήττει τις οικογένειες και η έλλειψη φροντίδας από τις κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικά για τα ανάπηρα παιδιά, εξηγεί τα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης παιδιών.

Η UNICEF προτείνει μέτρα πρόληψης κατά της εγκατάλειψης βρεφών, προσφέροντας στήριξη στις ανύπαντρες μητέρες και στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και αυξάνοντας τον αριθμό των κέντρων απασχόλησης αναπήρων.

Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ στερούνται των «βασικών δικαιωμάτων» τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για ανάληψη επείγουσας δράσης με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης αυτής.

Ιράκ: Το ένα τρίτο των παιδιών στερείται βασικών δικαιωμάτων

«Το ένα τρίτο των παιδιών στο Ιράκ, 5,3 εκατομμύρια παιδιά, εξακολουθούν να στερούνται των βασικών δικαιωμάτων τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα Μάρτσιο Μπαμπίλε.

Η ανεπαρκής πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η έλλειψη πρόσβασης σε μια ποιοτική εκπαίδευση, τα βίαια επεισόδια των οποίων θύματα είναι τα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια, το ψυχολογικό τραύμα από τα χρόνια βιαιοτήτων συνιστούν επίσης παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού στο Ιράκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η UNICEF καλεί όλους τους υπεύθυνους –της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και της διεθνούς κοινότητας, να επενδύσουν κατεπειγόντως στα παιδιά αυτά ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός της αξιοπρέπειάς τους και η δυνατότητα να γίνουν οι νεαρής ηλικίας υγιείς και παραγωγικοί πολίτες του νέου Ιράκ», προσθέτει το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά.

Το Ιράκ βίωσε αρκετές δεκαετίες πολέμου και κυρώσεων υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, προτού πληγεί από μια αιματηρή διαθρησκευτική βία τις δεκαετίες που ακολούθησαν την αμερικανική εισβολή στη χώρα και την πτώση του ιρακινού δικτάτορα το 2003. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί -οι χήρες, τα παιδιά, όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν τα βίαια επεισόδια- υποφέρουν κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών και βασικών υπηρεσιών.

To Bήμα 

Copy link
Powered by Social Snap