Εκτύπωση άρθρου

Οι πολλές φωτογραφίες έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Από τη μία οι φωτογραφίες μπορούν να γίνουν τέλεια αναμνηστικά, αλλά από την άλλη όταν καταναλώνουμε τόσο χρόνο για να βγάζουμε φωτογραφίες, χάνουμε την πραγματική εμπειρία εκείνης της στιγμής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of personality and Social Psychology», όταν σταματάμε για να βγάλουμε φωτογραφίες, η εμπειρία που ζούμε εκείνη τη στιγμή γίνεται πιο απολαυστική.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Yale, παρατήρησαν 2.000 συμμετέχοντες να παίρνουν μέρος σε 9 διαφορετικές δραστηριότητες, όπως να τρώνε μεσημεριανό, να βλέπουν μία συναυλία της Ριάνα, να επισκέπτονται μουσεία κλπ.

Για κάθε πείραμα, οι ερευνητές είχαν ζητήσει από τους μισούς στην ομάδα να βγάζουν φωτογραφίες και από τους άλλους μισούς να μην βγάζουν. Μετά από κάθε δραστηριότητα η ομάδα συμπλήρωνε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο μετρούσε τα επίπεδα ευχαρίστησης.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες που έβγαζαν φωτογραφίες απολάμβαναν περισσότερο την εμπειρία τους σε σχέση με εκείνους που δεν τραβούσαν φωτογραφίες.

Ένα ακόμα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες ήταν ότι όσοι τραβούσαν φωτογραφίες παρακολουθούσαν πιο προσεκτικά το αντικείμενο που φωτογράφιζαν.

Δεν είναι μόνο η ίδια η φωτογραφία που ενισχύει την εμπειρία, αλλά και ο σχεδιασμός της. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μίας βόλτας με λεωφορείο, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι φωτογραφίες θα έβγαζαν και εκείνοι βίωσαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από εκείνους που δεν έβγαλαν καθόλου φωτογραφίες.

Ο λόγος που όσοι τραβούν φωτογραφίες νιώθουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή με αυτόν τον τρόπο νιώθουν να συμμετέχουν περισσότερο.

«Αντίθετα με άλλες περιπτώσεις που αποσπούν την προσοχή, το να καταγράφει κανείς εμπειρίες μέσα από φωτογραφίες, ενισχύει την προσοχή, ειδικά αν πρόκειται για μία στιγμή ή εμπειρία που αξίζει να καταγραφεί», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Πριν βιαστείτε να βγάλετε το κινητό σας από την τσέπη, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Όταν κάποιος έχει ξανακάνει μία δραστηριότητα ή όταν η φωτογραφία δεν τον άφηνε να νιώσει την εμπειρία της δραστηριότητας, τότε η ευχαρίστηση ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνων που δεν έβγαζαν καμία φωτογραφία.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

Lauren Aratani

HuffPost Greece

Copy link
Powered by Social Snap