Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο με ένα πειραματικό φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο οι γιατροί λένε πως είναι πιο αποτελεσματικό από τις υπάρχουσες θεραπείες.
Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, που προς το παρόν αποκαλείται LCZ696, διεκόπησαν πρόωρα εξαιτίας των«εκπληκτικών αποτελεσμάτων» που είχε σε όσους ασθενείς το έπαιρναν.
Μελέτη σε περισσότερους από 8.000 ασθενείς έδειξε πως σώζει κατά 20% περισσότερες ζωές απ’ όσες η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια.
«Φαίνεται πως έχουμε στα χέρια μας μια πολύ πιο αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για ένα από τα σημαντικότερα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο δρ Τζων ΜακΜάρεϊ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ένας εκ των συμμετεχόντων ερευνητών στη νέα μελέτη.
«Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου για τη θεραπεία αυτού του φοβερού προβλήματος».
Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως κούραση, δύσπνοια, ταχυπαλμία και «πρήξιμο» των ποδιών και των αστραγάλων.
Εκδηλώνεται όταν η καρδιά δεν μπορεί πλέον να επιτελεί το έργο της, συνήθως έπειτα από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, με συνέπεια να μην διοχετεύει αρκετό αίμα στα όργανα και τους ιστούς του σώματος.
Συνέπεια της μειωμένης ροής αίματος είναι η παραγωγή ορισμένων ορμονών (λέγονται αγγειοτενσίνη ΙΙ και νοραδρεναλίνη) οι οποίες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ροή του αίματος και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.
Με το πέρασμα του χρόνου, η συνεχής παραγωγή αυτών των ορμονών βλάπτει περαιτέρω την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρούς.
Το υπάρχον φάρμακο, που λέγεται εναλαπρίλη, δεσμεύει αυτές ακριβώς τις ορμόνες, παρατείνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.
Ωστόσο το πειραματικό ασκεί αυτήν και μία ακόμα δράση, κατά τον δρα ΜακΜάρεϊ: διεγείρει την παραγωγή ορισμένων άλλων ορμονών, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή ούρων και χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να ανακουφίζεται ακόμα περισσότερο η άρρωστη καρδιά.
«Σε αυτή τη διπλή δράση οφείλονται οι σημαντικές βελτιώσεις στην έκβαση των ασθενών που παρατηρήσαμε», είπε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2014), στο οποίο ανακοίνωσε τα ευρήματα της μελέτης μαζί με τον συνάδελφό του δρα Μίλτον Πάκερ, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Η μελέτη
Το LCZ696 δοκιμάστηκε σε 8.400 πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπαιρνε το πειραματικό φάρμακο και η άλλη το υπάρχον, για να συγκριθούν τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηλείας μεταξύ τους.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) ταυτοχρόνως με την ανακοίνωσή τους στο συνέδριο, έδειξαν ότι 27 μήνες αργότερα είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια 914 από τους ασθενείς της ομάδας του πειραματικού φαρμάκου και 1.117 από την ομάδα του υπάρχοντος φαρμάκου.
Επιπλέον, από άλλες αιτίες πέθαναν ακόμα 711 ασθενείς από την ομάδα του πειραματικού φαρμάκου και 835 από την ομάδα του υπάρχοντος.
Όλ’ αυτά τα ευρήματα μαζί σημαίνουν ότι το LCZ696 μείωσε κατά 20% τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 16% από όλες τις αιτίες.
Ανάλογη μείωση παρατηρήθηκε και στους αριθμούς των νοσηλειών εξαιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας.
Λόγω αυτών των «εμφατικών» αποτελεσμάτων, όπως τα χαρακτήρισαν οι ερευνητές, διέκοψαν τη μελέτη τους πέντε μήνες νωρίτερα.
«Σε σύγκριση με την κλασική θεραπεία, το LCZ696 βοήθησε τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο, να μείνουν μακριά από το νοσοκομείο περισσότερο και να αισθάνονται καλύτερα, εκπληρώνοντας όλους τους στόχους μιας θεραπείας», τόνισε ο δρ ΜακΜάρεϊ.
Και πρόσθεσε: «Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα».
Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου προγραμματίζει να καταθέσει αίτημα έγκρισής του στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα