teen girl
Εκτύπωση άρθρου

Πώς να μην αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ γονιών και παιδιού

Μας απαντά η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος συγγραφέας και συνεργάτης του forwoman.gr

Το χαρτζιλίκι είναι σημαντικό γιατί το παιδί θα αποκτήσει μια πρώτη αντίληψη αυτονομίας.

Στις μέρες μας όμως οι έφηβοι έχουν καταλάβει τον σημαντικό περιορισμό των εισοδημάτων των γονέων τους και αρκούνται συνήθως σε ό,τι τους δίνουν. Βέβαια κάποιες φορές αισθάνονται ότι το χαρτζιλίκι τους δεν είναι αρκετό.

• Μπορείτε να ξεκινήσετε να δίνετε στο παιδί από την ηλικία των 10-11 ετών ένα ποσό κάθε βδομάδα αφού συμφωνήσετε από κοινού για τις ανάγκες του και πώς θα το ξοδεύει.

• Στην αρχή ενδεχομένως το χαρτζιλίκι θα εξανεμίζεται αμέσως. Μην απογοητευτείτε, ούτε να θυμώσετε, προσπαθήστε όμως να βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει τι σημαίνει σωστή διαχείριση, παραμένοντας σταθεροί στο ποσό που έχετε συμφωνήσει.

• Πρέπει να καταλάβει ότι τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε δεν είναι απεριόριστα και ότι δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται όλες οι επιθυμίες του.

• Aν ο έφηβος ζητάει περισσότερα, παροτρύνετέ τον να κερδίσει το χαρτζιλίκι του κάνοντας κάποιες δουλειές, π.χ. στις διακοπές να σας βοηθήσει σε κάποιες εργασίες στο σπίτι ή στο γραφείο σας ή να πλύνει το αυτοκίνητο κ.λπ.

• Aν αδυνατείτε να του παράσχετε κάτι παραπάνω, πείτε του ότι λυπάστε που δεν μπορείτε να του προσφέρετε περισσότερα. Kάτι τέτοιο θα στερούσε την οικογένεια από την ικανοποίηση άλλων πολύ βασικών αναγκών.

• Να αποφεύγετε να του δίνετε χρήματα ως ανταμοιβή επειδή πήρε καλούς βαθμούς ή για να κάνει κάποια υποχρέωσή του στο σπίτι.

Το μόνο που θα πετύχετε είναι να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι όλα έχουν μια τιμή και ότι το χρήμα αποζημιώνει τα πάντα.

akappatou.gr
Forwoman.gr

https://www.forwoman.gr/index.php/paidi23/teenage/6495-eksi-symvoules-gia-to-xartziliki-tou-paidioy.html

Copy link
Powered by Social Snap