spitiko fag
Εκτύπωση άρθρου

Χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα των σπιτιών από τα αέρια που εκλύουν διάφορα αντικείμενα και προϊόντα οικιακής χρήσης – από τα μπόιλερ και τα καθαριστικά μέχρι τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου.

Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων (RCP) και του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής & Υγείας Παίδων (RCPCH), που θα δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας, η ενδοοικιακή ρύπανση μπορεί να προκαλεί ή να συμβάλλει σε 99.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως τα σύγχρονα σπίτια σχεδόν σφραγίζονται για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας – με τους ενοίκους τους άλλοτε να μην τα αερίζουν ποτέ για «να μη φύγει η ζέστη» και άλλοτε να τοποθετούν σύγχρονα κουφώματα που κλείνουν αεροστεγώς.

Η τάση αυτή έχει ως συνέπεια να «παγιδεύονται» μέσα στα σπίτια ρύποι που είναι επιζήμιοι για την υγεία.

Οι ρύποι αυτοί προέρχονται από πολλές πηγές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται προϊόντα της κουζίνας, ελαττωματικά μπόιλερ, ανοικτές εστίες φωτιάς (π.χ. τζάκια), εντομοκτόνα, αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά και καθαριστικά, αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης που τιτλοφορείται «Every Breath We Take» (σ.σ. λογοπαίγνιο με το ομώνυμο τραγούδι των Police).

Τα οικιακά σπρέι, λ.χ., συχνά περιέχουν τις επονομαζόμενες οργανικές πτητικές ενώσεις (VOCs), οι οποίες αρχικά είναι σε μορφή στερεού ή υγρού αλλά σύντομα εξατμίζονται.

Πρόσφατη έρευνα είχε εντοπίσει αυξημένα επίπεδα μίας τέτοιας ένωσης, του λεμονενίου, στον αέρα σπιτιών όπου γινόταν συχνή χρήση αρωματικών κεριών και αποσμητικών χώρου.

Το λεμονένιο (limonene) τούς προσδίδει μυρωδιά λεμονιού, εξ ου και η ονομασία του.

Μόνο του δεν είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές, αν και είναι ερεθιστικό για τα μάτια και το αναπνευστικό, αλλά όταν έρθει σε επαφή με το όζον που εκ φύσεως υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις παντού στον αέρα, δημιουργεί φορμαλδεΰδη η οποία είναι τοξική για τον άνθρωπο και γνωστό καρκινογόνο, είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ο δρ Άλασταιρ Λιούις, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Την ίδια στιγμή, ορισμένα έπιπλα, υφάσματα επιπλώσεων, κόλλες και μονωτικά υλικά μπορεί να εκλύουν ατμούς φορμαλδεΰδης, προκαλώντας ερεθισμούς στους πνεύμονες.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι σε τέτοιου είδους επιδράσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτα τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις πιθανές αρνητικές εκβάσεις της ενδοοικιακής ρύπανσης συμπεριλαμβάνονται προβλήματα στην ανάπτυξη πνευμόνων και νεφρών στα έμβρυα,αποβολή, αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους και αυξημένος κίνδυνος για άσθμα, διαβήτη, άνοια, παχυσαρκία και καρκίνο για τον ευρύτερο πληθυσμό.

«Ξέρουμε πλέον καλά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, στα εγκεφαλικά και στα εμφράγματα», δήλωσε ο δρ Στήβεν Χόλγκεϊτ, καθηγητής Ανοσοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και επικεφαλής της ομάδας εργασίας που συνέταξε την έκθεση.

«Ξέρουμε επίσης ότι επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των εμβρύων εμβρύου, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων τους, και πλέον διαθέτουμε πειστικά στοιχεία ότι σχετίζεται και με την έναρξη άσθματος στα παιδιά και στους ενήλικες.

»Όταν, λοιπόν, οι ασθενείς μας εκτίθενται σε τόσο ξεκάθαρες και αποτρέψιμες αιτίες νοσηρότητας, αναπηρίας και θνησιμότητας, είναι καθήκον μας να τους προειδοποιήσουμε».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap