Εκτύπωση άρθρου

Ανάλυση υγρών της κολπικής πλύσης

Mεταλλάξεις που έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του ενδομητρίου μπορούν να ανιχνευθούν στο υγρό της κολπικής πλύσης των προ- και μετεμμηνοπαυσικών γυναικών με ή χωρίς εντοπισμένο καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Η ανακάλυψη αυτή ίσως ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για τον καρκίνο του ενδομητρίου, που προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής «Icahn» στο Όρος Σινά της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Μαρτιγκνεττι, έκανε κολπική πλύση (δηλαδή πλύση της μήτρας με φυσιολογικό ορό) για να συλλέξει κύτταρα και DNA σε 107 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε υστεροσκόπηση λόγω μετεμμηνοπαυσιακής μητρικής αιμορραγίας ή μη φυσιολογικών πυελικών υπερηχογραφικών αποτελεσμάτων.

Τα κύτταρα και το DNA που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν με νέας γενιάς τεχνικές ώστε να εντοπιστούν οι μεταλλάξεις που προκαλούν τον καρκίνο του ενδομητρίου. Επίσης, έγινε ιστοπαθολογική ανάλυση δειγμάτων από την υστεροσκόπηση.

Εκ των 107 γυναικών, επτά διαπιστώθηκε ότι είχαν ιστοπαθολογικά στοιχεία καρκίνου του ενδομητρίου και όλες, ακόμα και εκείνες με μόνο μικροσκοπικές ενδείξεις καρκίνου, είχαν τελικά σημαντικές γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούσαν τον καρκίνο στα υγρά της κολπικής πλύσης. Όμως, 51 γυναίκες χωρίς ιστοπαθολογικά ευρήματα καρκίνου είχαν επίσης καρκινικές μεταλλάξεις στα κύτταρα και το DNA που συλλέχθηκαν μέσω κολπικής πλύσης.

Η ηλικία και η μετεμμηνοπαυσική κατάσταση σχετίζονταν άμεσα με την πιθανότητα ύπαρξης των συγκεκριμένων μεταλλάξεων.

Ωστόσο, οι ερευνητές θα συνεχίσουν τη μελέτη για να αξιολογήσουν την σημασία των καρκινικών μεταλλάξεων στις γυναίκες χωρίς ενδείξεις καρκίνου στο ενδομήτριο.

«Δεδομένου ότι η κολπική πλύση μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα, ακόμα και στο ιατρείο, η μελέτη αναδεικνύει μια πιθανή διαγνωστική προοπτική για τον εντοπισμό του καρκίνου του ενδομητρίου σε πρώιμα στάδια» υπογραμμίζει ο Δρ Μαρτιγκνεττι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap