Εκτύπωση άρθρου

Βασισμένη σε σπάνια γενετική μετάλλαξη

Μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου αναπτύσσει ομάδα ερευνητών στη Μ. Βρετανία αξιοποιώντας σπάνια γενετική μετάλλαξη που χαρίζει ανοσία στον πόνο καθώς και ένα νέο συνδυασμό φαρμακευτικών ουσιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Γουντ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, αρχικά εντόπισαν τη γενετική βάση που επέτρεπε σε μια γυναίκα, η οποία δεν βιώνε πόνο. Πρόκειται για μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, φορείς της οποίας είναι ελάχιστα άτομα, παγκοσμίως. Τα άτομα αυτά λόγω της απουσίας πόνου τραυματίζονται πολύ συχνά.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να μην βιώνουν πόνο και στη συνέχεια ανέπτυξαν μια συνδυαστική φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να προσφέρει ανοσία στον πόνο σε φυσιολογικά τρωκτικά. Η νέα αναλγητική αγωγή συνδύασε χαμηλή δοσολογία οπιοειδών, ώστε να μην προκαλείται εξάρτηση και παρενέργειες και αναστολείς Nav1.7.

Οι συγκεκριμένοι αναστολείς στοχεύουν στο Nav1.7 ένα «κανάλι» ιόντων που μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα κατά μήκος των αισθητήριων νεύρων, που καταλήγουν στον εγκέφαλο. Αν το κανάλι αυτό δεν λειτουργεί (όπως στη περίπτωση των λίγων ανθρώπων που γεννιούνται έτσι ή των μεταλλαγμένων πειραματόζωων), τότε υπάρχει ανοσία στον πόνο.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αν αναπτυχθεί μια φαρμακευτική αγωγή που να μπλοκάρει αυτό το κανάλι αποτελεσματικά, τότε θα έχει ανακαλυφθεί ένα νέος τρόπος αντιμετώπισης του πόνου.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2017.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap