Εκτύπωση άρθρου

Στις ΗΠΑ

Το ποσοστό των ανθρώπων με άνοια εμφανίζει πτωτική τάση μετά το 2000 μεταξύ των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι πιθανώς πρόκειται για μια μονιμότερη και ευρύτερη τάση διεθνώς, που σηματοδοτεί μια σταθεροποίηση στην εξάπλωση της άνοιας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Κένεθ Λάνγκα, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 21.000 άτομα άνω των 65 ετών. Το ποσοστό αυτών με άνοια υποχώρησε από 11,6% το 2000 σε 8,8% το 2012.

«Τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μείωση του κινδύνου για άνοια αποτελεί πραγματικό φαινόμενο και ότι η μελλοντική αναμενόμενη αύξηση της άνοιας μπορεί να είναι μην είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο νομίζαμε αρχικά» εξηγεί ο Δρ Λάνγκα.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες μελέτες στην Ευρώπη, που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Neurology, δείχνουν επίσης πτωτική τάση της άνοιας στη Μ. Βρετανία και στην Ισπανία, καθώς επίσης σταθεροποίηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το γιατί μπορεί να ανακόπτεται σταδιακά η άνοια παραμένει ασαφές. Το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο είναι ένας παράγοντας που λειτουργεί προστατευτικά για τον εγκέφαλο, όπως επίσης η σωματική άσκηση, η νοητική εξάσκηση, η διακοπή του καπνίσματος κ.α.

Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και τα ποσοστά της άνοιας μπορεί να μειωθούν, σε απόλυτους αριθμούς οι ασθενείς με άνοια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός ολοένα περισσότερο γερνάει, δηλαδή διευρύνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων στο σύνολο των ανθρώπων. Η σταδιακή επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής παίζει σημαντικό ρόλο γι’ αυτό. O αριθμός των ανθρώπων με άνοια αναμένεται να τριπλασιασθεί έως το 2050, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap