childabused
Εκτύπωση άρθρου

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

Ακούτε συχνά για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης παιδιών και τρομοκρατήστε. Θέλετε να μάθετε τι πρέπει να προσέχετε στη συμπεριφορά του παιδιού σας και πώς θα μπορέσει να προστατεύει τον εαυτό του;

Ενδείξεις που κινούν υποψίες…

Το παιδί παρουσιάζει ασυνήθιστη αλλαγή στη συμπεριφορά του. Κλείνεται στον εαυτό του, δείχνει να φοβάται, ξεσπά σε κλάματα χωρίς σοβαρή αιτία ή δεν έχει διάθεση.

Εμφανίζει διαταραχές στον ύπνο, δηλαδή καθυστερεί να πάει για ύπνο με διάφορες προφάσεις ή πετάγεται αναστατωμένο ή έρχεται στο κρεβάτι σας.

Έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Δείχνει περίεργη προσκόλληση σε εσάς και δυσκολία ή άρνηση να κάνει κάποια πράγματα μόνο του.

Φαίνεται ανήσυχο ή φοβισμένο με κάποιο άτομο που έρχεται σε επαφή, ακόμα και από το συγγενικό περιβάλλον, το οποίο πριν συμπαθούσε.

Μιλά πονηρά, με σεξουαλικά υπονοούμενα, κάνει περίεργες κινήσεις.

Δείχνει υπέρμετρο ενδιαφέρον για τα γεννητικά όργανα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σκεφτείτε πόσο καιρό τώρα παρατηρείται αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού και διερευνήστε κατά πόσο αυτή μπορεί ή όχι να ερμηνεύεται από ένα συγκεκριμένο γεγονός στη ζωή της οικογένειας ή του παιδιού, που ενδεχομένως το έχει επηρεάσει.

Συζητήστε με το παιδί σας ήρεμα, ώστε να καταλάβετε τι του συμβαίνει.

Σε περίπτωση που σας αποκαλύψει ότι έχει υποστεί κάποια παρενόχληση πιστέψτε ό,τι σας πει.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

Καθησυχάστε το, λέγοντάς του ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν έχει να φοβάται τίποτε και κανέναν.

Διαβεβαιώστε το ότι αυτό δεν ευθύνεται για τίποτα.

Ζητήστε άμεσα βοήθεια και καθοδήγηση από αρμόδιες υπηρεσίες. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην αστυνομία ή στον παιδίατρο σας, στα νοσοκομεία Παίδων ή σε ψυχολόγο, παιδοψυχίατρο.

Πώς θα μάθει το παιδί να αντιδρά

Βοηθήστε το από νωρίς να καταλάβει ότι είσαστε δίπλα του και μπορείτε να συζητάτε για ό,τι του συμβαίνει ή για καθετί που το απασχολεί.

Πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό του τηλεφώνου σας και τη διεύθυνση σας.

Σταδιακά να περάσετε το μήνυμα στο παιδί ότι δε θα επιτρέπει σε κανέναν να αγγίζει το σώμα του, εκτός από τη μαμά και το μπαμπά, αν είναι απαραίτητο να το φροντίσουν.

Να του εξηγείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί και αγαπούν τα παιδιά, αλλά συμπληρώστε: “υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι καλοί, όμως δε μπορούμε να τους καταλάβουμε, για αυτό πρέπει να είσαι προσεκτικό σε άτομα άγνωστα ή και γνωστά που σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα”.

Πείτε του να μην παίρνει δώρα από αγνώστους ή και γνωστούς, χωρίς να το γνωρίζετε εσείς ή χωρίς να είσαστε παρούσα.

Εξηγήστε με διακριτικό τρόπο ότι θα πρέπει να τρέξει ή να φωνάξει βοήθεια σε περίπτωση που κάποιος άγνωστος το κυνηγήσει ή το πλησιάσει για να το αγγίξει, χωρίς φυσικά να το τρομάξετε ή να του δημιουργήσετε ανασφάλεια.

Ακόμα κι αν του έχει συμβεί κάτι που το έχει αναστατώσει, να το προτρέπετε να σας εμπιστεύεται χωρίς να φοβάται.

Να μάθει ότι δεν υπάρχουν μυστικά μέσα στην οικογένειά σας και μπορεί να σας λέει οτιδήποτε.

Copy link
Powered by Social Snap