174de1d2ff5d928be681f910ed75370c
Εκτύπωση άρθρου


Θα σας προβληματίσω πάλι την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών με το θέμα τηςκακοποίησης της 43 χρονης αστυνομικού από το σύζυγό της , που όλους μας έχει συγκλονίσει . Κάθε μέρα έρχονται στη δημοσιότητα από το αστυνομικό ρεπορτάζ λεπτομέρειες αυτού του δράματος . Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας αναλύοντας κάποια σημεία από τα νέα δεδομένα όπως τα διάβασα σήμερα στα ειδησεογραφικά sites ελπίζοντας με αφορμή αυτά να βοηθήσω κάποιες γυναίκες που μπορεί να περνάνε παρόμοιες καταστάσεις ..Ο σύζυγος είχε δει ένα μήνυμα στο κινητό της και αυτό αποτέλεσε την αφορμή να την ξυλοκοπήσει βίαια … πόσο συνήθης δικαιολογία που υποδηλώνει την βαθιά ριζωμένη νοοτροπία ότι η γυναίκα αποτελεί «αντικείμενο» κατοχής , «τρόπαιο» για κάποιους άνδρες και η αρρενωπότητά τους κρίνεται από τη σωματική τους ρώμη..

Ήταν πολύ μεθυσμένος και δεν κατάλαβε ότι τη κτύπησε τόσο …
Αν δεν ήταν τι θα συνέβαινε δηλαδή θα την κτυπούσε λιγότερο ; τόση
τοξικότητα , τόσο κοινότυπες εξηγήσεις …Κάποιοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τη ζωή του συντρόφου τους ,την ύπαρξη και τα συναισθήματά του .
Χωρίς την εξουσία που ασκούν νιώθουν αδύναμοι.
Το περιβάλλον γνώριζε τι συμβαίνει και της έλεγαν κάνε υπομονή ,για τα παιδιά σου…να μην ζουν χωρίς το πατέρα τους..
Πόσες γυναίκες το έχουν ακούσει αυτό από την οικογένειά τους ή δεν
εκμυστηρεύονται αυτά που νιώθουν γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις των οικείων τους. Αντί να προτρέπουμε το θύμα να φύγει του λέμε μένε να υφίστασαι την ψυχολογική βία , την υποτίμηση ή και το ξυλοδαρμό.. Κάποιες φορές λέμε μην του δίνεις αφορμή , άφησέ τον «δυνάστη» σου να λέει ότι θέλει … Πόσο συχνά συμβαίνουν αυτά και μένουν θαμμένα ερμητικά πίσω από τις πόρτες των σπιτιών .
Δεν πάει το μυαλό μας ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί. Η επιστήμη και η κλινική μας εμπειρία δείχνει ότι όταν συμβεί ένα περιστατικό βίας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επανάληψη .Ακόμη και στις «υποτιμημένες» από πολλούς περιπτώσεις ψυχολογικής ή συναισθηματικής βίας βλάπτεται σημαντικά ο ψυχισμός του θύματος ενώ η αυτοεκτίμηση θρυμματίζεται .. Το θύμα σταδιακά αποδυναμώνεται και μένει έρμαιο στη διάθεση του νταή …
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή όταν υπάρχουν παιδιά ακόμη και αν δεν είναι παρόντα κατά την ώρα των συμβάντων. Έχουμε αναρωτηθεί τι μηνύματα εισπράττουν για τις σχέσεις των δυο φύλων και για το ρόλο του άνδρα . Ποιος θα διδάξει τα παιδιά αυτά ότι πρέπει να προασπίζουν τα δικαιώματά τους και ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τις χειραγωγεί.. Πως θα συνεχίσουν να ζουν στη πόλη τους , πως θα διαχειριστούν το ψυχικό τραύμα , το στιγματισμό , τα λόγια των συμμαθητών τους .
Η βία δεν κάνει διακρίσεις Ακόμη χειρότερο στη προκειμένη που η γυναίκα αυτή ,θύμα ενδοοικογενειακής βίας η ίδια , είναι αξιωματικός της αστυνομίας , κυνηγά το έγκλημα και αγωνίζεται από τη θέση της για τη δικαιοσύνη . Ίσως έχει αντιμετωπίσει ανάλογα περιστατικά και έχει συμβουλεύσει ή και βοηθήσει γυναίκες να σωθούν .. Ένας λόγος που δυσκολευόταν να μιλήσει ίσως ήταν και η θέση της , θα πουν κάποιοι . Ίσως είναι αλήθεια όμως η βία μας αφορά όλες και όλους. Κάθε γυναίκα οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος , κοινωνικής θέσης , θα μπορούσε να είναι θύμα της νοοτροπίας του πατερναλισμού κάποιων λίγων ευτυχώς ανδρών που χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να ελέγξουν, να καθυποτάξουν , να επικυριαρχήσουν στη σύντροφό τους καταλύοντας κάθε έννοια ισότητας και λογικής ..

Δυστυχώς έχουμε πολλά βήματα ακόμη να διανύσουμε ως κοινωνία για να φθάσουμε στην ισότητα των δυο φύλων και στο σεβασμό του ενός προς τον άλλο .

Μόνο η σωστή και σε βάθος ενημέρωση για τα δικαιώματα των δυο φύλων και την ανάγκη συνεργασίας θα μπορούσε να βοηθήσει να μπει ένας φραγμός σε αυτές τις νοοτροπίες. Από νωρίς οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους για τα δικαιώματά τους και την αξία τους . Να τα μαθαίνουν να συνεργάζονται ,να αποδέχονται την διαφορετικότητα και να σέβονται τους άλλους. Πρέπει να μάθουμε στα κορίτσια μας να μην ανέχονται συμπεριφορές βίας όλων των ειδών και στα αγόρια μας να σέβονται το άλλο φύλο. Αυτά τα μαθήματα οφείλουν να περιλαμβάνονται και στο σχολικό πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες συστηματικά και με βιωματικό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας από νωρίς να αναγνωρίζουν τα δικαιώματά τους , να σέβονται το σώμα τους και να μάθουν να συνεργάζονται. Η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας και της αυτοεκτίμησης αποτελούν πολύτιμα εργαλεία προσωπικής ανάπτυξης και εμπόδιο σε κάθε νταή. Μην ανέχεστε την οποιαδήποτε μορφή βίας, δεν κάνατε κάποιο λάθος που πυροδότησε την αντίδρασή του ακόμη και αν σας έχει πείσει ο δυνάστης σύντροφος σας ,ότι εσείς φέρετε ακέραια την ευθύνη για την βίαιη αντίδρασή του ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ .. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι εμπιστοσύνης δίπλα σας που μπορείτε να απευθυνθείτε φίλοι συγγενείς ή ακόμη κάποια υπηρεσία . Υπάρχουν γραμμές που μπορείτε να μιλήσετε ανώνυμα και να σας κατευθύνουν ειδικοί . Πάντα υπάρχουν λύσεις αρκεί να το πάρετε απόφαση . Είστε πολύ πιο δυνατές από ότι σας έχει κάνει ο δυνάστης σύντροφος να πιστεύετε. ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΨΩΝΟΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ

Copy link
Powered by Social Snap