narkotika x
Εκτύπωση άρθρου

narkotika

Ευαισθητοποίηση και πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον ΟΚΑΝΑ σε όλη την Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, ο εορτασμός της οποίας έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να γίνεται στις 26 Ιουνίου κάθε έτους, οι μονάδες και δομές του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στόχος των εκδηλώσεων, στις οποίες θα συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των 72 Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης.

Στο ενημερωτικό περίπτερο του ΟΚΑΝΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος στελέχη του οργανισμού θα υποδέχονται την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα κατοίκους και περαστικούς, ώστε να τους ενημερώσουν και να μοιράσουν πληροφοριακό υλικό σχετικά με τις υπάρχουσες δράσεις και τις σχεδιαζόμενες πράξεις παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση της φωτογραφικής λέσχης «Σαν φως» του Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης ΟΚΑΝΑ, η οποία αποτελείται από πρώην χρήστες που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης. Στις 5 το απόγευμα, η Μονάδα Εφήβων «Ατραπός» θα πραγματοποιήσει ένα δίωρο εργαστήρι κατασκευής κούκλας κουκλοθέατρου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό δρώμενο από την Ομάδα Κρουστών του Βασίλη Βασιλάτου του Εθνικό Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Εκδηλώσεις στην πλατεία Ευόσμου και στον Λευκό Πύργο

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί και για τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στην πλατεία Ευόσμου την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουνίου από τις 5.30 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα θα λάβουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαδραστικά δρώμενα για παιδιά και μουσικοχορευτικές παραστάσεις. Στα ενημερωτικά περίπτερα του ΟΚΑΝΑ οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης και τις δράσεις του οργανισμού στην πόλη τους.

Επίσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» του δήμου Νεάπολης Συκεών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου στο Μέγαρο της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ναρκωτικά Πρόληψη και Θεραπεία» η οποία απευθύνεται στους αιρετούς αντιπροσώπους του δήμου.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, από τις 10 το πρωί διοργανώνεται στο Λευκό Πύργο εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει εκθέσεις έργων του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Διαβατών και των Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης της Εταιρείας προστασίας Ανηλίκων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης graffiti action, βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Το βλέμμα μου στον άλλον. Η ματιά μου σε μένα. Αλλάζοντας θέσεις» από την Κρυσταλλία Λεοντιάδου, θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα «Άρατος», μουσικοχορευτική παράσταση από την ομάδα «ΚΡΟΥΣΗ» και συναυλία με τους REICE & MABRO ft.ALICIA & DIMAN, DJ CRON, Chinese Basement, Chroma, Rebetrocks.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα στην Κοινότητα και στον Δρόμο», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στοχεύει στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ενημερωτικές δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στο ίδιο πνεύμα έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές εκδηλώσεις από στις Θεραπευτικές Μονάδες Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης (ΘΜΦΑΕ) άλλων πόλεων για την Τετάρτη 26 Ιουνίου. Έτσι, στο Grecotel – Astir Egnatia στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα εκδήλωση με θέμα τις εξαρτήσεις και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Θα ακολουθήσει συναυλία από τοπικό συγκρότημα.

Στην πλατεία Ελευθερίας της Λάρισας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο, όπου πέρα από τη διανομή έντυπου υλικού θα υπάρχει και έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες των μελών της Μονάδας: ξύλινες κατασκευές, γύψινες μάσκες και ζωγραφισμένες πέτρες. Τα έργα θα προσφέρονται δωρεάν στους διερχόμενους πολίτες.

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας, θα διεξαχθεί ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης με θέμα «Πρόληψη, αντιμετώπιση και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των εξαρτημένων ατόμων» στην οποία θα συμμετάσχει και η τοπική ΘΜΦΑΕ.

Η αυλαία των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους θα πέσει τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια ΟΚΑΝΑ Χανίων: Από την εξάρτηση στη θεραπεία» που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα σχετικά με το έργο και την προσφορά της Μονάδας Υποκατάστασης Χανίων. Σε αυτή θα δώσουν το «παρών» καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί και η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Εφήβων και της Μονάδας Αλκοόλ του Δικτύου.

Κλώντζα Ολγα

To Bήμα  

Copy link
Powered by Social Snap