kid nintendo
Εκτύπωση άρθρου

Για την υγιή και φυσιολογική ζωή του παιδιού σας

Oι γονείς του δεκάχρονου Σπύρου περιγράφουν, με εμφανή ανησυχία, ότι ο γιος τους παίζει βιντεοπαιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο του, από τα οποία τα περισσότερα είναι γεμάτα βία και φρικιαστικές σκηνές. Mάλιστα, μαζεύει το χαρτζιλίκι του και σχεδιάζει πότε θα αγοράσει το επόμενο. Προτιμά να κάθεται στο σπίτι και να παίζει από το να βγει έξω να συναντήσει κάποιο φίλο του. Στις προτάσεις τους να πάνε περίπατο, ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσφορία και κατόπιν πίεσης. «Tι μπορούμε να κάνουμε, πώς να τον βοηθήσουμε;» αναρωτιούνται.

Eίναι γεγονός ότι στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε τα ανάλογα παιχνίδια έχουν κυριολεκτικά εισβάλει, με τις ευλογίες μας, μάλιστα, στα περισσότερα σπιτικά. Oι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία δεκαπενταετία.

Kατά καιρούς έρχονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, δυστυχώς, εξαιτίας των βίαιων και ανατριχιαστικών θεμάτων που κάποια από αυτά περιέχουν, καθώς και λόγω των αμφιλεγόμενων μηνυμάτων.

Aν ρίξουμε μια ματιά, θα διαπιστώσουμε, ακόμα και από τους τίτλους, ότι μερικά προδιαθέτουν για σειρά βίαιων καταστάσεων. Aπεικονίζουν φρικιαστικά τέρατα, δολοφονίες και σκηνές τρόμου. Σε πολλά από αυτά το παιδί, για να βγει νικητής, πρέπει να προλάβει να σκοτώσει αρκετούς, διαφορετικά θα το σκοτώσουν και το παιχνίδι θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Tο παιδί ακολουθεί αυτή την ιλιγγιώδη κούρσα, προσπαθώντας να νικήσει το μηχάνημα. Το νευρικό του σύστημα βρίσκεται σε εγρήγορση, έχει ένταση, αγωνία. Ποιος θα βγει νικητής, άραγε; Όχι, πάντως, το νευρικό σύστημα του παιδιού. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κυκλοφορούν αρκετά παιχνίδια για playstation, PC ή άλλες κονσόλες που είναι προσεκτικά σχεδιασμένα και εισάγουν το παιδί στον κόσμο των πληροφοριών και της γνώσης.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…

• Η σωστή επιλογή και χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ίσως έχει θετικά αποτελέσματα. Mπορεί να αποτελέσουν μια πολύ καλή αφορμή για ψυχαγωγία και να το βοηθήσουν να συντονίζει το μάτι με το χέρι, να αποκτήσει ταχύτητα και να χειρίζεται ταυτόχρονα διάφορα θέματα.

• Είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά το περιεχόμενο των βιντεοπαιχνιδιών που προσφέρετε στο παιδί σας, ώστε ν’ αντιστοιχούν αποκλειστικά στην ηλικία του.

• Να μην αγοράζετε παιχνίδια που είναι γεμάτα βία.

• Καθορίζετε το χρόνο που θα ασχολείται με το ηλεκτρονικό παιχνίδι• δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μισή με μία ώρα.

• Να μην μένετε ήσυχοι επειδή το παιδί απασχολείται και δεν σας ενοχλεί, αντίθετα, να επιμένετε στην τήρηση του ωραρίου χρήσης.

• Να μην επιτρέπετε στο παιδί να παίζει βιντεοπαιχνίδια όταν είναι σε ένταση, με το πρόσχημα ότι θα χαλαρώσει, ούτε πριν πάει για ύπνο.

• Τα παιδιά που απασχολούνται συστηματικά και αρκετή ώρα με ηλεκτρονικά παιχνίδια που είναι γεμάτα βία μπορεί να παρουσιάσουν, σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους, ανησυχία, ένταση, αυξημένη κινητικότητα, φοβίες και διαταραχές στον ύπνο.

• Όταν η χρήση των παιχνιδιών αυτών είναι υπερβολική και συνδυάζεται με αϋπνία, κούραση ή ψυχική ένταση, μπορεί σε παιδιά που παρουσιάζουν προδιάθεση να προκαλέσουν επιληπτικούς σπασμούς.

• Όταν το παιδί παίζει κάποιο παιχνίδι οθόνης, μην του επιτρέπετε να «κολλάει» σε αυτή, αλλά να συνηθίσει να κρατάει μία απόσταση πάνω από δύο μέτρα στην τηλεόραση και περίπου ένα μέτρο από τον υπολογιστή.

• Να το ενθαρρύνετε να συναντά τους φίλους του ή να αθλείται.

• Η επιλογή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού αποτελεί και δική σας ευθύνη.

• Αφιερώνετε καθημερινά, έστω λίγο χρόνο, για να επικοινωνείτε με το παιδί σας.

Mytv 18-24 Ιουλίου 2015 -Τεύχος 125

Copy link
Powered by Social Snap