Η Αλεξάνδρα Καππάτου απαντά:
Η έρευνα
Η χρήση βιντεοπαιχνιδιών από τους εφήβους τις βραδινές ώρες επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά και την απόδοσή τους την επόμενη ημέρα. Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε ομάδα 21 εφήβων, που ήταν υγιείς, χωρίς διαταραχές στον ύπνο, ηλικίας μεταξύ 15 και 20 ετών. Ο χρόνος που δαπανούσαν οι έφηβοι αυτοί σε βιντεοπαιχνίδια τις νυχτερινές ώρες και στη συνέχεια ο ύπνος τους μετρήθηκε σε ειδικό εργαστήριο ύπνου. Πράγματι τα αποτελέσματα ήταν σαφή:
Οι έφηβοι που έπαιζαν πριν κοιμηθούν παιχνίδια στον υπολογιστή ή σε μηχανές παιχνιδιών, όπως playstation, είχαν πιο σύντομο και ταραγμένο ύπνο. Η μικρή διάρκεια και η χαμηλή ποιότητα του ύπνου, με τη σειρά τους, είχαν σημαντική αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση, προσοχή και εν γένει στην πνευματική τους απόδοση την επόμενη ημέρα.
Mε αφορμή την παραπάνω έρευνα, η Naturanrg θέλησε να κάνει τη δική της έρευνα. Έψαξε και βρήκε τους πλέον ειδικούς όπως: ψυχολόγους, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, παιδαγωγούς, αλλά και δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, αθλητές για να πουν τη δική τους γνώμη.
Τα ερωτήματα που έθεσε η Naturanrg έχουν ως εξής:
1.Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω στην παραπάνω έρευνα;
2.Αυξάνουν την επιθετικότητά τους, και αν ναι, γιατί;
3.Πώς οι γονείς θα πρέπει να δράσουν για να αποφευχθούν παρενέργειες στα παιδιά τους;
Απαντά η Αλεξάνδρα Καππάτου
Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τη χρήση των βιντεοπαιχνιδιών από τα παιδιά, δεν μπορεί να είμαστε κατηγορηματικοί ή να αφορίζουμε όλες τις εφαρμογές, γιατί κάποιες αποτελούν ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν μπορούμε όμως ν’ αγνοήσουμε αποτελέσματα από έναν αυξανόμενο αριθμό μελετών που αναδεικνύουν επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της υγείας του παιδιού.
Σύμφωνα με μελέτες, η επαφή των μικρών παιδιών με τα ηλεκτρονικά πριν τον ύπνο συνδέεται με ακανόνιστα ωράρια και κακές συνήθειες ύπνου, με άγχος, εφιάλτες κά. με επιπτώσεις στη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη μάθησή τους. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη δεν ενδείκνυται πριν τον ύπνο τα παιδιά να έχουν επαφή με οθόνη υπολογιστή, τάμπλετ ή τηλεόραση, ούτε να υπάρχουν στα παιδικά δωμάτια. Ακόμη, έχει φανεί από μελέτες ότι η πολύωρη και συστηματική ενασχόληση των παιδιών με τα βιντεοπαιχνίδια που περιέχουν βία ενισχύει την ανάπτυξη βίαιων σκέψεων, επιθετικών συναισθημάτων και βίαιης συμπεριφοράς που εκδηλώνονται όχι μόνο στα πλαίσια του παιχνιδιού αλλά και στην καθημερινή ζωή, με συνέπεια να επηρεάζεται η θετική συμπεριφορά και να μειώνεται η ενσυναίσθηση.
Οι γονείς χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην αποτελούν τα βιντεοπαιχνίδια πρωταρχική επιλογή για τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού τους. Καλό είναι πρώτα να αξιολογούν οι ίδιοι το περιεχόμενό τους καθορίζοντας εξαρχής μαζί με το παιδί το χρόνο που θα ασχολείται. Επίσης, να έχουν στη σκέψη τους ότι το δικό τους παράδειγμα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συμπεριφορά του παιδιού.
Πηγή: NaturaNrg #55