Πριν ξεκινήσετε και αυτή την Πρωτοχρονιά να υπόσχεστε πώς φέτος θα ξεκινήσετε γυμναστική, θα προσέξετε τη διατροφή σας και άλλα μεγαλόπνοα που συνηθίζουμε αυτές τις μέρες, καλύτερα κάντε το “κόλπο” που προτείνει μια νέα έρευνα για να αυξήσετε τις πιθανότητες να τα καταφέρετε. Ποιο είναι αυτό; Να κάνουμε θετικές ερωτήσεις.
Μια απλή ερώτηση όπως “αυτό το χρόνο θα ξεκινήσω χορό;” μπορεί να μας βοηθήσει να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε τόσο εμείς όσο και οι γύρω μας όσον αφορά τις πρωτοχρονιάτικες δεσμεύσεις. Μάλιστα αυτή η προτεινόμενη τεχνική είναι αποτέλεσμα έρευνας που διήρκεσε 40 ολόκληρα χρόνια!
Η έρευνα έγινε από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια, του Όλμπανι, της Ν. Υόρκης, του Αιντάχο και της Ουάσινγκτον τα οποία εξέτασαν πάνω από 100 μελέτες σχετικά με την επίδραση που μπορούν να έχουν οι θετικές ερωτήσεις στη συμπεριφορά μας.
Όπως προέκυψε όταν κάνουμε ευθείς, θετικές ερωτήσεις στους εαυτούς μας ή σε άλλους είναι πιο πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα εξίσου θετικό αποτέλεσμα απ’ ό,τι αν κάναμε αρνητικές ερωτήσεις. Αν π.χ. ρωτήσουμε κάποιον “Τι λες; Θα κόψεις το κάπνισμα φέτος;” αντί να του πούμε “πότε σκοπεύεις να κόψεις το κάπνισμα;” ή αντί να τον “διατάξουμε” να το κάνει είναι πολύ πιο πιθανό να προσπαθήσει να το κόψει.
Μάλιστα τα αποτελέσματα των θετικών ερωτήσεων στην ψυχολογία μας φάνηκε να κρατάνε για πάνω από 6 μήνες!
Αυτή η πρακτική μάλιστα δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στις πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις μας καθώς, όπως τονίζουν οι ερευνητές, μπορεί να έχει αποτελέσματα στην καθημερινή μας ζωή. Π.χ. ένας γονιός που θέλει να θυμίσει στο παιδί του ότι δεν πρέπει να πίνει πολύ όταν βγαίνει, μπορεί να το ρωτήσει “θα προσπαθήσεις να μην πιεις πολύ, ε;” παρά να του πει αυστηρά “κοίτα μην πιεις”.
Πάντως, ακόμα και αν δεν έχετε πειστεί, δε χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε.
https://psychcentral.com/news/2015/12/29/for-new-years-resolutions-ask-positive-questions/96900.html
Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου