Εκτύπωση άρθρου

Φιλόδοξο σχέδιο για εμβόλιο κατά της ακμής
Ένα εμβόλιο κατά της ακμής θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίβαρο στις παρενέργειες των τοπικών θεραπειών με ρετινοειδή και αντιβιοτικά

Μαίρη Μπιμπή

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ακμής βρίσκεται αμερικανική επιστημονική ομάδα, αφού όπως ανακοίνωσε κατάφερε να αποδείξει για πρώτη φορά ότι αντισώματα που στρέφονται κατά τοξίνης που εκκρίνουν τα βακτήρια της ακμής μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Αν και η ακμή δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου πάθηση, ενέχει σημαντικό ψυχολογικό φόρτο. Ειδικά κατά την εφηβεία είναι αιτία χαμηλής αυτοεκτιμήσης ενώ μπορεί τα σημάδια της ακμής να εμμένουν και σε όλη την ενήλικη ζωή του ατόμου.

Οι υπάρχουσες θεραπείες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς και μπορεί να έχουν παρενέργειες, από κνησμό και ξηροδερμία, έως κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και αυξημένο κίνδυνο γεννητικών ελλειμμάτων.

Ένα εμβόλιο κατά της ακμής θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίβαρο στις παρενέργειες των τοπικών θεραπειών με ρετινοειδή και αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Investigative Dermatology, οι ερευνητές του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Τσαν-Μινγκ Χουανγκ, το υπό σχεδιασμό εμβόλιο κατά της ακμής είναι το πρώτο που στοχεύει τα βακτήρια που ήδη υπάρχουν στο δέρμα και όχι τα παθογόνα που εισβάλλουν σε αυτό.

Αφού οι επιστήμονες κατάφεραν αρχικά να αποδείξουν ότι ο παράγοντας CAMP, μια τοξίνη που εκκρίνεται από το βακτήριο Propionibacterium acnes, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και ανθρώπινα δερματικά κύτταρα προσπάθησαν να δουν αν αναστέλλει τη φλεγμονή με τη χρήση αντισωμάτων που ουδετεροποιούν τον εν λόγω παράγοντα.

Πράγματι τα μονοκλωνικά αντισώματα του παράγοντα CAMP2 μείωσαν τη φλεγμονώδη αντίδραση.

«Ενώ θα πρέπει επιτέλους να δώσουμε σε ασθενείς και γιατρούς μια αποτελεσματική θεραπεία, οι ανοσοθεραπείες κατά της ακμής που στοχεύουν παράγοντες απορρέοντες από το βακτήριο P. acnes θα πρέπει να σχεδιαστούν με προσοχή ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε όχληση του μικροβιώματος που εγγυάται την ομοιόσταση του δέρματος. Μένει λοιπόν να δούμε κατά πόσο τα εμβόλια με στόχο τον παράγοντα CAMP επιδρούν σε πολλαπλούς υποτύπους του P. acnes, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ανοσοθεραπείες κατά της ακμής είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική», γράφει ο Εμανουελ Κοντασοτ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης σε σχετικό συνοδευτικό άρθρο.

in.gr

Copy link
Powered by Social Snap