Εκτύπωση άρθρου

Φυτικές πηγές πρωτεΐνης: Μία ανεξάντλητη πηγή υγείας και ευεξίας
Λένε πως ο άνθρωπος έχει «σχεδιαστεί» έτσι ώστε να απολαμβάνει τους καρπούς της φύσης ακριβώς όπως εκείνη τους παράγει. Μετά από χρόνια μελετών και αμέτρητων άρθρων με θέμα τη διατροφή, καταλήγουμε εκεί που ξεκινήσαμε: στη φύση!

Η φυτική διατροφή, με ό,τι περιλαμβάνει για τον καθένα μας, αποτελεί διαπιστωμένα την καλύτερη πηγή ενέργειας, υγείας και ευεξίας. Όσοι καταναλώνουν σε μεγάλο ποσοστό φυτικά προϊόντα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη τους, περιορίζουν τον κίνδυνο για Καρδιοαγγειακά Νοσήματα, έχουν μειωμένες πιθανότητες για Παχυσαρκία και Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Πάμε να τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Ποια είναι τα οφέλη των φυτικών ειδών διατροφής

Η αύξηση της ποσότητας φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι μία αλήθεια και συμβαίνει γιατί οι πηγές ζωικής πρωτεΐνης περιέχουν συστατικά όπως τα κορεσμένα λιπαρά. Είναι σημαντικό για την υγεία μας να περιορίσουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και να αυξήσουμε την πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έτσι ώστε να έρθει η ισορροπία πρωτεϊνών/ λιπαρών. Η ισορροπία των λιπαρών είναι συνήθως πιο ευνοϊκή στις φυτικές τροφές.

Μία κατά βάση φυτική διατροφή συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους, αποφεύγοντας τις αυξομειώσεις της ζυγαριάς, και στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε σύγκριση με τις δίαιτες που περιέχουν και κρέας, οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι συνήθως πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον χρόνο παραμονής της τροφής στο πεπτικό μας σύστημα και μας δίνουν την αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον, αυτές οι ίνες μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως η ζάχαρη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα ινσουλίνης που απελευθερώνεται[9, 11]. Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι πολύ μικρότερος στους χορτοφάγους.

Τα φυτικά θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Κάποιες από τις υγιεινές τροφές που ανήκουν στο πλαίσιο μιας χορτοφαγικής δίαιτας, όπως είναι οι καρποί και τα όσπρια, παρέχουν θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σας. Επομένως, δεν είναι τυχαίο το ότι μια χορτοφαγική δίαιτα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος. Στα παραπάνω οφέλη έρχονται να προστεθούν και άλλα, που συμβάλλουν στη γενική καλή λειτουργία του οργανισμού μας και στην πιο δυνατή εκδοχή του εαυτού μας.

Η φύση για τη φύση!

Η επιλογή μίας φυτικής διατροφής έχει οφέλη τόσο για τον εαυτό μας όσο και για το περιβάλλον μας, αφού χαρακτηρίζεται από μικρό οικολογικό αποτύπωμα και συμβάλλει στη λιγότερη κατανάλωση νερού και γης.

Μικρό οικολογικό αποτύπωμα με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Το επισιτιστικό σύστημα ευθύνεται για πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Μια φυτική ή χορτοφαγική δίαιτα είναι προφανές ότιπαράγει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως CO2, μεθάνιο και υποξείδιο του αζώτου. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει κρέας, παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου ανά kcal, ανά μερίδα, αλλά και ανά γραμμάριο πρωτεΐνης[19].

Για παράδειγμα, το μοσχαρίσιο και το αρνίσιο κρέας μπορεί να παράγουν εκπομπές ανά γραμμάριο πρωτεΐνης περίπου250 φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες των οσπρίων.Παρομοίως, 20 μερίδες λαχανικών παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με μια μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος.
Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως πρωτεΐνες μπιζελιών ή σόγιας, είναι κάτι που έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες της Δύσης συνεχώς μειώνουν την κατανάλωση κρέατος. Στην Ευρώπη, ένα στα δέκα (9%) είδη διατροφής που κυκλοφόρησαν το 2018 περιλάμβανε ισχυρισμούς περί χορτοφαγικών συστατικών ή απουσίας συστατικών ζωικής προέλευσης, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο 5% το 2015. Οι περισσότερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες, έχουν λιγότερη χοληστερόλη και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και είναι πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Επομένως δεν είναι μία τάση που πρέπει να γνωρίσεις, αλλά ένας τρόπος ζωής που οφείλεις (σ’ εσένα και στο πλανήτη) να ακολουθήσεις!

Στην εποχή των προκλήσεων, που έχουμε ανάγκη από περισσότερη υγεία και πιο καθαρό (από κάθε άποψη) περιβάλλον, με την επισιτιστική ασφάλεια να αποτελεί βασικό περιβαλλοντικό ζήτημα, η Herbalife Nutrition δεσμεύεται να συνεισφέρει θετικά μέσω της έρευνας, της ανάπτυξης και του σχεδιασμού καινοτόμων προϊόντων διατροφής, αλλά και τις συνεχείς βελτιώσεις στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού.

Παράλληλα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, βασιζόμενη σε επιστημονικές μελέτες και παρατηρώντας με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες της, τόσο τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου, όσο και τις ανάγκες του περιβάλλοντος.

Η Herbalife Nutrition είναι η Νο1 μάρκα παγκοσμίως σε υποκατάστατα γεύματος σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor[23]. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται από το 2004 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE:HLF), με κύκλο εργασιών για το 2018 ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.300 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, ενώ κατέχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής των προϊόντων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.

Παράλληλα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, βασιζόμενη σε επιστημονικές μελέτες και παρατηρώντας με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες της, τόσο τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου, όσο και τις ανάγκες του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω φιλοσοφίας της Herbalife Nutrition είναι η νέα γενιά ροφημάτων Formula 1, η οποία δημιουργήθηκε ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση για υγιεινή διατροφή και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καθώς παρέχουν 18g φυτικής πρωτεΐνης σόγιας ανά μερίδα, διαθέτουν 4g εδώδιμων ινών και καλύπτουν τουλάχιστον το 38% της συνιστώμενης πρόσληψης 25 βιταμινών και μετάλλων. Προσφέρει γεύση, ποιότητα, θρεπτικά και φυτικά συστατικά με ταυτόχρονη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον,ενδεικνύονται και για όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική δίαιτα, καθώς παρασκευάζονται από vegan συστατικά, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη και τεχνητές χρωστικές ουσίες. Όλα αυτά χωρίς χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και στη θρεπτική ποιότητα, παρέχοντας σωστή διατροφή, ευκολία και γεύση σε ένα απολαυστικό ρόφημα!

https://ygeiamou.gr/

Copy link
Powered by Social Snap