teen serfaroun
Εκτύπωση άρθρου

teen-serfaroun

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα “δώρα” της εποχής και την ίδια ώρα, ένας απ’ τους μεγαλύτερους κινδύνους, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Τα πάντα κρίνονται στη σωστή χρήση του διαδικτύου. Αν θα γίνει μια πηγή ανεξάντλητης πληροφόρησης για τα παιδιά μας ή αν θ’ αποτελέσει το μεγαλύτερο πονοκέφαλο, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα. Για να μείνουμε στο πρώτο, τότε όλοι οι γονείς θα πρέπει να θέσουμε όρια. Κανόνες, κοινά αποδεκτούς, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να σερφάρουν τα παιδιά μας με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τις πολύτιμες συμβουλές, μας δίνει η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr.

Θέστε κοινά αποδεκτούς κανόνες

Ενημερωθείτε με ακρίβεια για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με τα φίλτρα προστασίας που υπάρχουν στην αγορά ώστε να προστατεύσετε σε ένα βαθμό το παιδί από ιστοσελίδες που δεν εγκρίνετε.

Ο υπολογιστής αρχικά να εγκατασταθεί σε κοινόχρηστο χώρο κι όχι στο εφηβικό δωμάτιο, ώστε το παιδί να μην αισθάνεται ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εφηβικό κεκτημένο.

Συμφωνήστε και δημιουργήστε έναν κατάλογο με τους κανόνες χρήσης του διαδικτύου από τους εφήβους σας.

Για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από το παιδί σας (κυρίως προεφηβείας και αρχές εφηβείας) συμφωνήστε από την αρχή κάθε πότε και για πόση ώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον Η/Υ και το διαδίκτυο.

Να θυμάστε ότι οι έφηβοι γνωρίζουν για τον υπολογιστή και τις σύγχρονες τεχνολογίες περισσότερα από όσα γνωρίζετε οι ίδιοι και ότι αυτό μπορεί να δυσχεράνει ή έμμεσα να αποτρέψει το διακριτικό έλεγχο σας.

Αν δεν έχετε οι ίδιοι γνώσεις και θέλετε έγκυρα να πληροφορηθείτε τι συμβαίνει στο διαδίκτυο ή τρόπους ασφαλούς πλοήγησης ή και να αναφέρετε πιθανές κακοτοπιές, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.safeinternet.gr, που είναι ο ελληνικός κόμβος ασφαλούς διαδικτύου.

Συμφωνήστε ώστε στην αρχή να σας δίνει τον κωδικό πρόσβασής του, όμως σε κανέναν άλλο. Φυσικά μεγαλώνοντας δε θα σας δίνει πια τον κωδικό του.

Ενημερώστε από νωρίς το παιδί για ζητήματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Π.χ. γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες ή να δίνει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για την οικογένειά του χωρίς να σας συμβουλευτεί ή να είναι ακόμα πιο προσεκτικό στις πληροφορίες που παρέχει σε ίντερνετ καφέ και γενικά όταν χρησιμοποιεί τους υπολογιστές άλλων ατόμων.

Να μην αναγραφεί σε κανέναν δικτυακό τόπο πλήρη στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Ούτε να δίνει φαινομενικά αθώα στοιχεία, όπως τις ώρες που γυρίζει από το σχολείο του.

Εξηγήστε ότι καλό είναι να μην ανοίγει μηνύματα από αποστολείς που δεν τους γνωρίζει. Πολλοί ιοί μεταδίδονται με το άνοιγμα ενός αρχείου.

Πείτε του να φεύγει πάντα από τις ιστοσελίδες στις οποίες δεν αισθάνεται όμορφα και να μην έχει την αίσθηση ότι αν κουβεντιάσει το θέμα με τους γονείς του θα “φερθεί σαν μωρό”.

Μιλήστε για τους online φίλους και τις δραστηριότητες του όπως το ρωτάτε και για τις άλλες δραστηριότητες.

Κάποιοι γονείς είναι βέβαιοι ότι το παιδί τους δε θα βγει ποτέ ραντεβού με κάποιο άτομο που γνώρισε μέσω υπολογιστή χωρίς να τους συμβουλευτεί. Όμως επειδή ορισμένα παιδιά το κάνουν, οι γονείς πρέπει εξαρχής να τα ενημερώνουν για τους σχετικούς κινδύνους και να μην εφησυχάζουν.

Συμβουλεύστε τον έφηβο ότι θα πρέπει τουλάχιστον στο ραντεβού με κάποιο άτομο που γνώρισε στο διαδίκτυο να μην πάει μόνος του και να φροντίσει να είναι σε πολυσύχναστο χώρο.

Μιλήστε του για την πορνογραφία στο διαδίκτυο και κατευθύνετε τον σε ιστοσελίδες για την υγιή σεξουαλικότητα.

Μπορεί επίσης ο γονιός να μπει σε ένα chat room μαζί με τον έφηβο και να δηλώσει ότι είναι ένα αγόρι 16 ετών. Όταν τελειώσει η συνομιλία, θα έχει αποδείξει στο παιδί του ότι, όπως εκείνος έπεισε τους συνομιλητές για κάτι αναληθές, μπορεί κι εκείνοι αύριο να κάνουν το ίδιο. Οι γονείς πρέπει να τονίζουν στο παιδί τους ότι υπάρχουν κάποια άτομα που όχι μόνο έχουν κακές προθέσεις αλλά διαθέτουν και τα μέσα να τις υλοποιήσουν. Σε περίπτωση που κάποιος τα απειλεί ή τα εκβιάζει ή τα κάνει να αισθανθούν άσχημα, πρέπει αμέσως να το συζητήσουν μαζί σας.

Εξετάστε τις δικές σας online συνήθειες. Αν δυσκολεύεστε να ελέγξετε τη χρήση του διαδικτύου, σκεφτείτε ότι είσαστε το πιο σπουδαίο μοντέλο ρόλου για το παιδί σας.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργούν σχέσεις με συνομηλίκους και προτρέψτε τα στις αθλητικές δραστηριότητες.

Για οποιαδήποτε καταγγελία μπορείτε να απευθυνθείτε στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας στο 11012 ή στο 210.64.76.464.

4yourfamily

https://www.4yourfamily.gr/index.php/psychologia/item/1288-για-να-σερφάρουν-τα-παιδιά-σας-με-ασφάλεια-στο-διαδίκτυο-ορίστε-κανόνες#.VDZbw1LRqM8

Copy link
Powered by Social Snap