Εκτύπωση άρθρου

Λόγω βλάβης στο νησιδιακό φλοιό

Μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενδεχομένως να ευθύνεται για την εξάρτηση του οργανισμού από το τσιγάρο, σύμφωνα με ερευνητές που διαπίστωσαν ότι άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούσαν ευκολότερα να διακόψουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά έντυπα Addiction και Addictive Behaviors, οι επιστήμονες είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση 156 άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είχε προκαλέσει διάφορες εγκεφαλικές βλάβες.

Οι 38 εξ αυτών είχαν υποστεί βλάβη στο νησιδιακό φλοιό του εγκεφάλου και κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα επιτυχώς, ενώ ανέφεραν και λιγότερα στερητικά συμπτώματα, συγκριτικά με τους άλλους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, το70% ασθενών με βλάβη στο νησιδιακό φλοιό απείχε του τσιγάρου για τρεις μήνες, συγκριτικά με το 37% αυτών που είχαν βλάβες σε άλλα σημεία.

Έτσι λοιπόν οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι αν στοχεύσουν τη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή, ενδεχομένως η διακοπή του τσιγάρου να γίνει ευκολότερη.

Σήμερα, τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα για την διακοπή του καπνίσματος στοχεύουν στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Επίσης, οι τσίχλες και τα δερματικά επιθέματα νικοτίνης αντιμετωπίζουν τα στερητικά συμπτώματα με ελεγχόμενες δόσεις νικοτίνης.

Αλλά αν οι θεραπείες στοχεύσουν στο νησιδιακό φλοιό του εγκεφάλου και ελέγξουν τον παρέμβουν στον ρόλο που παίζει αυτός την εξάρτηση από τη νικοτίνη, τότε σίγουρα ανοίγεται ένα νέο πεδίο στην μάχη κατά του καπνίσματος.

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap