«The early bird gets the worm» (το πρωινό πουλί τρώει το σκουλήκι), λέει μια αγγλική παροιμία εξυμνώντας τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος. Δεν παίρνει μόνο το σκουλήκι αλλά και τα λαχανικά, τα φρούτα και τις πρωτεΐνες, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 850.000 μετρητές της Jawbone UP από όλο τον κόσμο.
Σε μια ανάλυση του ύπνου και της διατροφής που δόθηκε αποκλειστικά στη The Huffington Post, η Jawbone βρήκε ότι οι χρήστες που πηγαίνουν για ύπνο σε συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ -πριν όμως τις 23.00- έπαιρναν λιγότερες θερμίδες και έτρωγαν πιο θρεπτικό φαγητό.
Εν αντιθέσει, τα νυχτοπούλια, που πάνε για ύπνο μεταξύ 11 το βράδυ και 3 τα ξημερώματα, καταναλώνουν συνήθως περισσότερη καφεΐνη, αλκοόλ, ζάχαρη, μεταποιημένους υδατάνθρακες, επεξεργασμένα κρέατα και κορεσμένα λίπη, συγκριτικά με τους πρωινούς τύπους.
Αυτό μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στον ύπνο και την απώλεια βάρους.
«Αν πηγαίνετε για ύπνο μία ώρα νωρίτερα, και το κάνει με συνέπεια για ένα χρόνο, στη θεωρία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια 1-2 κιλών, χωρίς να αλλάξετε κάτι άλλο στις δραστηριότητές σας», λέει στην HuffPost ο Δρ. Kirstin Aschbacher, αναλυτής δεδομένων στη Jawbone.
(Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ορισμός της Jawbone για τα νυχτοπούλια στηρίζεται μόνο στην ώρα να πάτε για ύπνο, όχι πόσο στην πραγματικότητα κοιμάστε. Με άλλα λόγια, περιλαμβάνει άτομα με μεταβαλλόμενα προγράμματα ύπνου και ανθρώπους που απλά πηγαίνουν για ύπνο αργά και ξυπνούν σε μια κανονική ώρα).
Η ανάλυση της Jawbone είναι σε άμεση συνάρτηση με την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τον ύπνο και την ευεξία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition καταλήγει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερο τείνουν να τρώνε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τους συνομήλικούς τους που δεν ξεκουράζονται πολύ. Και μια άλλη το 2015, από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας κατέληξε ότι οι έφηβοι που πηγαίνουν για ύπνο αργά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος σε μια περίοδο πέντε ετών.
Τα νυχτοπούλια τείνουν να τρώνε λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα και συνολικά περισσότερες θερμίδες από όσους ξυπνούν νωρίς.
Αλλά τα νέα δεν είναι όλα άσχημα, λέει η Aschbacher, ο οποίος είναι μέλος της «ξενύχτης» στρατόπεδο εαυτό της. Ακόμα και αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που πηγαίνει για ύπνο αργά το βράδυ και ξυπνάει αργά, να πάρει έτσι ένα κατ ‘αποκοπή ποσό του ύπνου, μπορείτε να επωφεληθείτε από το να πηγαίνουν στο κρεβάτι νωρίτερα από ό, τι σήμερα κάνουμε. Και αν τα τέλη στρωτήρες θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, είπε η Aschbacher, μπορούν να επικεντρωθεί στην περίοδο πριν από την (καθυστερημένη) τον ύπνο τους, όταν είναι πιο επιρρεπή σε τσιμπολόγημα.
Η έκθεση της Jawbone λαμβάνει στοιχεία από εφαρμογές τρίτων όπως το MyFitnessPal (το οποίο αυξάνει τις προειδοποιήσεις ότι τα αυτο-αναφερόμενα στοιχεία δεν είναι πάντα αξιόπιστες, και ότι οι άνθρωποι που συνδέονται πρόσληψη τροφής τους μπορεί ήδη να είναι πιο προσεκτικοί με τη διατροφή τους από το μέσο όρο πρόσωπο). Στόχος της εταιρείας για τη συλλογή δεδομένων και τον προσδιορισμό των τάσεων είναι να εμπνεύσει την αλλαγή συμπεριφοράς που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο και πιο υγιεινή διατροφή.
Ο Δρ Mitesh Patel, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Perelman της Ιατρικής Σχολής της Πενσυλβάνια, είπε ότι trackers γυμναστικής μπορεί να είναι ισχυρά εργαλεία της αλλαγής της συμπεριφοράς, αλλά «η πρόκληση γίνεται πώς να σχεδιάσουν μια παρέμβαση με βάση τις ιδέες τους.
«Μια κοινοποίηση που εμφανίζεται στην εφαρμογή είναι μια καλή αρχή», είπε ο Patel στην HuffPost, «αλλά τότε θα πρέπει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του ότι πάρα πολύ».
Κατά συνέπεια, η ανάλυση δεδομένων της Jawbones τροφοδοτείται σε πραγματικό χρόνο από ένα «προπονητικό» εργαλείο μέσα στην εφαρμογή, το οποίο κάνει προτάσεις με βάση υγιείς συμπεριφορές που έχουν δείξει ότι έχουν λειτουργήσει για άλλους χρήστες. Η Aschbacher είπε ότι οι γνώσεις πάνω στον ύπνο και την διατροφή, επί παραδείγματι, έχουν μεταφραστεί σε μια πρόταση για το πως να κρατήσετε ένα σύστημα στον ύπνο σας. Το επόμενο βήμα για εκείνη στη Jawbone θα είναι να αξιολογήσει αυτές τις παρεμβάσεις.
Ο Patel είπε επίσης ότι θα ήταν μια δοκιμασία να βρει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ ύπνου και διατροφής. «Ίσως υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας που έχει επίδραση πάνω και στα δύο», είπε. «Ή οι σχέσεις θα μπορούσαν να αντιστραφούν έτσι ώστε οι άνθρωποι που τρώνε λιγότερο να πέφτουν για ύπνο νωρίτερα».
Η Aschbacher λέει ότι και τα δύο σενάρια είναι εύλογα: πρώτον, ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου δίνει εν γένει μεγαλύτερη σημασία στον υγιεινό ύπνο και την διατροφή ή, δεύτερον, ότι ότι ο ύπνος επηρεάζει άμεσα τη λήψη τροφής την επόμενη ημέρα.
«Το δεύτερο είναι πιο κοντά στη Jawbone, γιατί είναι αυτό στο οποίο έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουμε τους ανθρώπους», είπε στην Huffpost.
Η ίδια ανέφερε ότι βιολογικοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό το σενάριο, όπως το «πως ο ελλιπής ύπνος είναι γνωστό ότι αλλάζει την ισορροπία των ορμονών, όπως την λεπτίνη».
Για πολλούς ενήλικες, η αποτυχία να πέσουν για ύπνο συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ μπορεί να συμβαίνει επειδή ξεχάστηκαν. Εξάλλου, η μαμά καιν ο μπαμπάς δεν είναι εδώ γύρω για να μας αναγκάσουν να κοιμηθούμε. Όμως ένα βραχιολάκι ίσως το καταφέρει.
*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.
Krithika Varagur
The Huffington Post