Κάποιες φορές, ο γονιός που έχει την επιμέλεια βρίσκεται σε δύσκολη θέση από τη διαπίστωση ότι το παιδί του ύστερα από κάποιους μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά το διαζύγιο δεν θέλει να επισκεφθεί τον άλλο γονιό. Πάντα όμως υπάρχουν λόγοι που το παιδί αντιδρά με αυτό τον τρόπο.
Τι να γνωρίζετε
Σε περίπτωση άρνησης του παιδιού να συναντήσει τον άλλο γονιό, κινηθείτε προσεκτικά και μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για τον «ένοχο».
Συζητήστε με τρυφερότητα και ηρεμία με το παιδί ώστε να εκμαιεύσετε τον λόγο για τον οποίο αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Έχετε όμως υπόψη σας ότι τα παιδιά μπορεί να κρύβουν πεισματικά τους πραγματικούς λόγους, επειδή, π.χ., φοβούνται τον άλλο γονέα ή εσάς.
Συνήθως αντιδρούν με άρνηση όταν δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν μια δυσάρεστη κατάσταση ή μια αλλαγή στο περιβάλλον του άλλου γονιού – όταν, π.χ., ο γονιός τους διαβάλλει συστηματικά τον άλλο, όταν συγκατοικεί με νέο/α σύντροφο, όταν αποκτά παιδί από δεύτερο γάμο, όταν επιβάλλει νέους, αυστηρούς κανόνες στο σπίτι του, όταν αρχίζει να τα παραμελεί κ.λπ. Συχνά η άρνηση του παιδιού αποτελεί ένδειξη της αποξένωσής του από τον γονιό του.
Μην διστάσετε να πάρετε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τον άλλο γονιό, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.
Ανεξαρτήτως της επιθυμίας σας ή των τυχόν αρνητικών συναισθημάτων σας προς τον/την πρώην σύντροφό σας, πρέπει να υποδείξετε στο παιδί τι οφείλει να κάνει, δηλαδή να επικοινωνήσει με τον άλλο γονιό. Το παιδί έχει ανάγκη από σημεία αναφοράς και ξεκάθαρους κανόνες.
Να του υπενθυμίσετε με σαφήνεια ότι η επικοινωνία με τον άλλο γονιό είναι κάτι δεδομένο και μη διαπραγματεύσιμο. Αν δείξετε δισταγμό ή επιτρέψετε στο ίδιο να πάρει την απόφαση, ενδεχομένως δεν θα είναι για μία μόνο φορά και επιπλέον θα του περάσετε το μήνυμα ότι μπορεί να μην κάνει πράγματα που δεν το ευχαριστούν. Επίσης λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί, αν δεν συναντήσει τον άλλο γονιό, θα αισθανθεί προσωρινά ανακούφιση, κατά βάθος όμως θα νιώσει ενοχές, επειδή δεν έκανε αυτό που έπρεπε.
Άφησα για το τέλος κάποιες ειδικές και ευτυχώς σπάνιες περιπτώσεις όπου η πεισματική άρνηση του παιδιού να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον ένα γονιό του ίσως κρύβει κάτι σοβαρό, όπως να έχει δεχθεί ανάρμοστη συμπεριφορά (π.χ. ξυλοδαρμό, εκφοβισμό ή σεξουαλική παρενόχληση) από τον γονιό ή τον/τη σύντροφό του. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις καταγγελίες του παιδιού σας και να ζητήσετε αμέσως βοήθεια. Μέχρι να δρομολογήσετε τις αντιδράσεις σας ή να βεβαιωθείτε, σεβαστείτε απόλυτα την επιθυμία του παιδιού και μην το εκθέσετε σε επαφές με τον άλλο γονιό.
Απόσπασμα