Εκτύπωση άρθρου

Γενετική προδιάθεση

Ορισμένες γυναίκες ενδεχομένως να έχουν γενετική προδιάθεση στην εκδήλωση εξάψεων πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν γενετικές μεταλλάξεις που επηρεάζουν έναν εγκεφαλικό υποδοχέα ο οποίος ρυθμίζει την έκκριση των οιστρογόνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Menopause, επιστημονική ομάδα του Πανειστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, παρατήρησε ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που εντόπισε αύξαναν την πιθανότητα η γυναίκα να έχει εξάψεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πλήρως το ανθρώπινο γονιδίωμα για να εντοπίσουν σχέσεις μεταξύ γενετικών μεταλλάξεων και εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων. Μελέτησαν γενετικές πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί από 17.695 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, 50-70 ετών. Επίσης, έλαβαν υπόψη αν οι γυναίκες αυτές ανέφεραν εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις.

Μετά την αξιολόγηση περισσοτέρων από 11 εκατομμυρίων γονιδιακών μεταλλάξεων, οι ειδικοί εντόπισαν 14 μεταλλάξεις που σχετίζονταν με τις εξάψεις. Καθεμιά εξ αυτών εντοπίστηκε στο τμήμα του χρωμοσώματος 4 που κωδικοποιεί τον εγκεφαλικό υποδοχέα, ταχυκινίνη 3, ο οποίος αλληλεπιδρά με τις νευρικές ίνες που με τη σειρά τους ρυθμίζουν την έκκριση των οιστρογόνων.

«Καμιά προηγούμενη μελέτη δεν είχε επικεντρωθεί στο πως μεταλλάξεις στα γονίδια των γυναικών μπορεί να σχετίζονται με τις εξάψεις, και τα αποτελέσματα αυτά έχουν ισχυρή στατιστική σημασία» εξηγεί η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Δρ Καρολιν Κρανταλ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Γενικής Παθολογίας και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στο UCLA.

Και συμπληρώνει ότι «οι συσχετισμοί αυτοί είναι όμοιοι μεταξύ των ευρωαμερικανικής, αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής καταγωγής γυναικών, ενώ ίσχυαν ακόμα και όταν συνεκτιμήσαμε παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εκδήλωση των εξάψεων. Πάντως, η μελέτη δεν απέδειξε ότι οι γονιδιακές αυτές μεταλλάξεις προκαλούν άμεσα τις εξάψεις. Σε κάθε περίπτωση ο εντοπισμός τους ανοίγει τον δρόμο για καινοτόμες θεραπείες ανακούφισης των εμμηνοπαυσιακών εξάψεων».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap