Εκτύπωση άρθρου

Όχι όμως στους άνδρες

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο που θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Genetics.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία από πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν σχεδόν 4.000 γυναίκες άνδρες.

Μετά από λεπτομερή σύγκριση γονιδίων, παραμέτρων της αγγειακής υγείας και της πυκνότητας βασικών αρτηριών του σώματος εντόπισαν μια εκδοχή του γονιδίου BCAR1, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και αθηροσκλήρωσης στις γυναίκες. Αντιθέτως, οι άνδρες φορείς δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.

Αν και τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γονίδιο, συνδυαστικά με τα επίπεδα των οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό, μπορεί πράγματι να συντελέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Εξάλλου, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο γονίδιο ενθαρρύνει τη μαζική μετανάστευση κυττάρων στα τοιχώματα βασικών αρτηριών του σώματος, προάγοντας έτσι την αθηροσκλήρωση.

Και καθώς τα τοιχώματα των αγγείων γίνονται πυκνότερα, αυξάνεται η πιθανότητα απόφραξης που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων. Και η επίδραση του γονιδίου BCAR1 στις γυναίκες μπορεί να αποδοθεί στη διαφορά του φύλου, αν και πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Αν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε τον ρόλο του γονιδίου και τον τρόπο που δρα στην αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου στις γυναίκες, τότε θα έχουμε έναν νέο θεραπευτικό στόχο» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Φρέιγια Μποαρντμαν-Πριτι.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap