Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν λιγότερα αντιβιοτικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ή ωτίτιδες, χωρίς να φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των πιο σοβαρών βακτηριακών επιπλοκών, όπως η μηνιγγίτιδα, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Γκάλιφορντ, ανέλυσαν στοιχεία από 610 παθολογικά ιατρεία με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ασθενείς για μια περίοδο άνω των δέκα ετών.

Όπως προέκυψε, όσοι γιατροί χορηγούσαν λιγότερα αντιβιοτικά, δεν είχαν ασθενείς με περισσότερες σοβαρές βακτηριακές επιπλοκές, όπως η μηνιγγίτιδα. Η μικρότερη χρήση αντιβιοτικών συνδεόταν μόνο με μια οριακή αύξηση στα ποσοστά πνευμονίας.

Έτσι, υπολόγισαν ότι αν ένας παθολόγος με 7.000 ασθενείς μειώσει κατά 10% τη χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις, θα υπάρξει μόνο ένα επιπλέον κρούσμα πνευμονίας ετησίως, το οποίο όμως -όταν υπάρξει- μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν λοιπόν ότι η μείωση των αντιβιοτικών είναι πιθανό να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που εκδηλώνουν παρενέργειες. Περίπου το 10% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτικά, εκδηλωνει κάποια παρενέργεια, όπως εξανθήματα, διάρροια, εμετοί κ.α.

«Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση των λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια στο μέλλον. Οι τρέχουσες συστάσεις είναι να αποφεύγονται τα αντιβιοτικά σε αναπνευστικές λοιμώξεις που θεραπεύονται μόνες τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αν δεν λαμβάνονται αντιβιοτικά, αυτό δεν συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρές επιπλοκές», σημειώνει ο Δρ Γκάλιφορντ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap