Εκτύπωση άρθρου

Ειδικά στις γυναίκες

Η κατ’ επανάληψη αυξομείωση του σωματικού βάρους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία ρης καρδιάς ειδικά των μεσήλικων γυναικών, αποφαίνεται αμεριναική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η συχνή απώλεια κιλών και η επαναπρόσληψή τους αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν και του Νοσοκομείου Μεμόριαλ του Ρόουντ Αϊλαντ.

Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Δρ Σομγουέιλ Ράσλα, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 158.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για μια περίοδο 11,5 ετών. Από την αξιολόγηση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι, όσες ενώ είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος στην αρχή της μελέτης, τα επόμενα χρόνια έχαναν και ξανάπαιρναν κιλά, αντιμετώπιζαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων το βάρος είχε παραμείνει σχεδόν σταθερό. Οι γυναίκες με αυξομείωση βάρους είχαν επίσης αυξημένο κατά 66% κίνδυνο για θάνατο από στεφανιαία νόσο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος όταν επρόκειτο για γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, καθώς και όσες, είτε πήραν βάρος αλλά δεν το έχασαν ξανά, είτε αντιστρόφως έχασαν βάρος αλλά δεν το ξαναπήραν.
 
«Πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το ζήτημα, προτού γίνουν κάποιες συστάσεις» εξήγησε ο Δρ Ράσλα και τόνισε ότι ο αυξημένος κίνδυνος για την καρδιά από την αυξομείωση του σωματικού βάρους αφορά μόνο τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και όχι τις νεότερες γυναίκες, ούτε τους άνδρες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap