Εκτύπωση άρθρου

Πρόκειται για ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάθε άνθρωπος για να μπορεί να βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους, να θέτει στόχους και γενικά για να καταφέρει να έχει μία υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.

Κι ενώ γενικά είναι αποδεκτό ότι η αυτοεκτίμησή μας ξεκινά να σχηματίζεται όταν είμαστε παιδιά, μια νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι μπορεί να πάρει τη σχεδόν τελική της μορφή έως την ηλικία μόλις των 5 ετών!

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή 234 πεντάχρονων παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), τα οποία υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης της αυτοεκτίμησης. Τα συγκεκριμένα τεστ ήταν αρκετά εξελιγμένα ώστε να επιτρέπουν στα παιδιά να τοποθετηθούν όχι μόνο σε απλές ερωτήσεις (π.χ. αν πίστευαν ότι είναι καλά σε κάποιο σπορ κ.λπ.) αλλά και σε πιο σύνθετες έννοιες (αν π.χ. θεωρούσαν ότι ήταν καλοί ή κακοί άνθρωποι).

Όπως φάνηκε τα παιδιά ακόμα και σε αυτή την τόσο μικρή ηλικία, είχαν μία απροσδόκητη αίσθηση αυτοεκτίμησης ανάλογη με αυτήν που μπορεί να έχουν οι ενήλικες. Κλειδί στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι οι επικεφαλής της πιστεύουν πώς η αυτοεκτίμηση γενικά παραμένει σχετικά αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της ζωής μας, γεγονός που σημαίνει πώς αν όντως εδραιώνεται από τόσο νωρίς είναι κρίσιμο οι γονείς να προσπαθούν να την καλλιεργήσουν στα παιδιά τους ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και σίγουρα πριν πάνε νηπιαγωγείο.

«Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ μικρά για να έχουν αναπτύξει μια θετική ή μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους. Ωστόσο τα ευρήματά μας υποδεικνύουν πώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που τα παιδιά φέρνουν μαζί τους στο σχολείο και όχι κάτι που πρωτοκαλλιεργούν εκεί», λένε οι επικεφαλής της έρευνας.

Επόμενος στόχος τους είναι να μελετήσουν κατά πόσο η αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα υγεία τους σωματική και πνευματική αλλά και το κατά πόσο μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις εμπειρίες που αποκτούν τα παιδιά μεγαλώνοντας.

Psychcentral.com/news/2015/11/03/self-esteem-may-be-set-by-age-5/94350.html

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου 

Copy link
Powered by Social Snap