Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016
26.548 κλήσεις έχει δεχτεί η γραμμή « sos 15900»τα τελευταία πέντε χρόνια
16.700.000 γυναίκες στην Ε.Ε υπέστησαν σωματική ή σεξουαλική βία μέσα σε ένα χρόνο
24% των γυναικών της χώρας μας αναφέρει ότι έχει υποστεί σωματική βία και 6% σεξουαλική
«Γνωρίζεις ότι υπάρχει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Το παρατηρείς στο περίγυρο σου και το αποδοκιμάζεις. Αναρωτιέσαι πως γίνεται μια γυναίκα να το ανέχεται; Μια μητέρα να επιτρέπει στα παιδιά της, να ζουν τέτοιες καταστάσεις;
Την στιγμή όμως που όλα αυτά συμβαίνουν σε εσένα και όχι στο διπλανό σου, παγώνεις. Παγώνεις, αναθεωρείς και τότε αλλάζεις» εξομολογείται με τρεμάμενη φωνή στον Ελεύθερο Τύπο, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, δίνοντας παράλληλα μήνυμα – ελπίδας για την εξάλειψη του φαινομένου και εξηγώντας ότι μόνο αν μιλήσεις θα αποδυναμώσεις οποιαδήποτε μορφή βίας.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η γραμμή «SOS 15900 κατά της βίας – υπέρ των γυναικών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φυλων έχει δεχτεί 26548 κλήσεις. Όπως προκύπτει από έρευνα, μέσα σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Στη χώρα μας, σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών, ενώ σεξουαλική βία το 6%.
Η περίπτωση της Χ. δυστυχώς μοιάζει αρκετά, με πολλών άλλων γυναικών. Υπήρξε κάποτε και εκείνη, πολύ ερωτευμένη με τον σύζυγο της. Παντρεύτηκαν, έκαναν μια κόρη και όλα κυλούσαν ομαλά. Λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού, τα πράγματα άλλαξαν. Ο άντρας της αργούσε να γυρίσει στο σπίτι, δεν έδινε σημασία στο παιδί, σταμάτησε να συνεισφέρει οικονομικά και είχε ακραία επιθετική συμπεριφορά.
Η Χ. το πρώτο διάστημα κρατούσε παθητική στάση και όλη της την ενέργεια, την εξαντλούσε στο μεγάλωμα της κόρης της. Ένα βράδυ, εκείνος επέστρεψε στο σπίτι και ήταν έξω φρενών. Όταν του ζήτησε να συζητήσουν τι είχε συμβεί, εκείνος θύμωσε, την έβρισε και τη χτύπησε πολύ.
Η πρώτη φορά
«Την πρώτη φορά που με χτύπησε, πάγωσα. Νόμιζα πως αυτό δεν συνέβαινε σε εμένα. Δεν έπρεπε να το πω πουθενά, ήθελα μόνο να το διαγράψω από τη μνήμη μου, σαν να μην έγινε ποτέ».
Αργότερα έμαθε πως η πηγή του κακού ήταν ο τζόγος και τα λεφτά που έχανε. Θυμάται, την πρώτη φορά που τη χτύπησε, ότι δεν μίλησε σε κανέναν. Ούτε τη δεύτερη. Ούτε την Τρίτη. Πίστευε πως ήταν τυχαία γεγονότα, η κακιά στιγμή πως αυτός δεν ήταν ο άντρας της και πως εκείνη δεν ήταν πρωταγωνίστρια σε όλο αυτό.
Ο καιρός περνούσε και μαζί του το παιδί μεγάλωνε. Είχε φτάσει τριών χρόνων όταν αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Δεν μπορούσε άλλο πια να κάνει τα στραβά μάτια, ούτε να κρύβεται από συγγενείς και φίλους μέχρι να σημάδια να φύγουν. Μίλησε. Πήγε στην Αστυνομία, κατέθεσε περιοριστικά μέτρα, άλλαξε κλειδαριές, πήρε την επιμέλεια του παιδιού και τον άντρα που κάποτε αγάπησε δεν τον ξαναείδε ποτέ.
«Μετανιώνω μόνο που δεν αντέδρασα την πρώτη φορά. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κάνει κακό. Δεν είναι δική μας η ντροπή. Εμείς είμαστε τα θύματα και αυτοί οι θύτες. Να μιλάτε, δεν είστε μόνες», τονίζει με έμφαση.
Τα χρόνια έχουν περάσει και το τρίχρονο κοριτσάκι έγινε πια ολόκληρη γυναίκα . Όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο, « είναι προτιμότερο να μεγαλώνεις με ένα γονιό, παρά να αναπτύσσεις στην πιο τρυφερή ηλικία τέτοιες εικόνες. Είμαι περήφανη που η μητέρα μου τα κατάφερε και απομάκρυνε αυτό τον άντρα από τη ζωή μας».
Τη μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνει και η Αλεξάνδρα Καππάτου , ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος η οποία εξηγεί στον «Ε.Τ» πως οι μητέρες είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τα παιδιά τους αλλά και τον εαυτό τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις είναι τραγικές για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών με ανεπανόρθωτες ζημιές στη ζωή τους.
Ένα κακοποιητικό – τοξικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει μια εσφαλμένη αίσθηση για τις σχέσεις των δύο φύλων , τα κορίτσια να πάρουν το λάθος μήνυμα για το ποια είναι η θέση της γυναίκας στην οικογένεια, καθώς υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα το μοντέλο που έχουν βιώσει να αναπαραχθεί και στις δικές τους οικογένειες. Η κα Καππάτου προτρέπει τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία να μιλήσουν στους ειδικούς και για όσες είναι οικονομικά εξαρτημένες από τον άντρας τους να μάθουν ότι οι σχετικές δομές μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους.
Info
Από σήμερα μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση επισκεφτείτε τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ