Εκτύπωση άρθρου

Αν είστε υπέρμαχοι του “κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει”, αν δηλαδή επιλέγετε πάντα τη γρήγορη ανταμοιβή έστω και αν είναι μικρότερη από μια πλουσιότερη που όμως θα σας δοθεί με καθυστέρηση, μάλλον το έχετε κληρονομήσει από τους γονείς σας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικής έρευνας που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας που όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί είναι πολύ σημαντικό. Κι αυτό επειδή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη βάση μιας σειράς ψυχικών διαταραχών ειδικά αυτών που σχετίζονται με τον εθισμό καθώς και με τη λήψη αυθόρμητων και υπερβολικά γρήγορων αποφάσεων.

Στην έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, συμμετείχαν 602 δίδυμα αδέρφια. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν πώς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (η επιλογή της γρήγορης και χαμηλότερης ανταμοιβής έναντι της υψηλότερης αλλά αργότερα) φθίνει όσο περνάνε τα χρόνια. Όπως διαπίστωσαν, οι 18χρονοι συμμετέχοντες είχαν μακράν μεγαλύτερη υπομονή και μπορούσαν να περιμένουν ώστε να λάβουν μεγαλύτερη ανταμοιβή για κάτι σε σχέση με νεότερους εφήβους.

Εκτός από την ηλικία όμως, σημαντικό ρόλο φαίνεται πώς παίζουν και τα γονίδια, τα οποία όπως προέκυψε, ευθύνονταν περίπου κατά το ήμισυ για τις διαφορές που φάνηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων. Μάλιστα, όπως είπαν οι ερευνητές ο αριθμός των γονιδίων που εμπλέκονται στην ανυπομονησία ή αντίθετα στην εγκαρτέρηση που δείχνουμε δεν είναι καθόλου μικρός. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι ατα “αυθόρμητα” γονίδια μπορεί να περιλαμβάνονται και αυτά που συμβάλλουν στη σύνθεση της σεροτονίνης (της ορμόνης που ευθύνεται για την καλή διάθεση) και των υποδοχέων της στον εγκέφαλο.

Παρόλη την αισιοδοξία τους όμως για τη χρησιμότητα των ευρημάτων τους, οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάνε για την κλινική εφαρμογή και αξιοποίησή τους παρότι είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα. Γι’ αυτό και οι μελέτες συνεχίζονται και από άλλους ερευνητές σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα αφού μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν 25000 άτομα από τα οποία λαμβάνεται υλικό DNA προς ανάλυση ενώ τους υποβάλλονται και σχετικά ερωτηματολόγια που αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στις αναζητήσεις των επιστημόνων.

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151208081342.htm

Το άρθρο επιμελήθηκε  η Αλεξάνδρα Καπππάτου

Copy link
Powered by Social Snap