Εκτύπωση άρθρου

Η αντικαρκινική δράση του αδυνατίσματος

Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που χάνουν βάρος με δίαιτα ή δίαιτα και γυμναστική, δεν χάνουν μόνο κιλά. Μειώνουν και τα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα τους, που βοηθούν τους καρκινικούς όγκους να αναπτυχθούν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Association for Cancer Research.

Ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο «Fred Hutchinson», με επικεφαλής τους Δρ Αννι Μακ Τιερναν και Κάθριν Νταγκαν, μέτρησαν τρεις πρωτεΐνες που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την αγγειογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων που σιτίζουν τους όγκους και τους δίνουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Στόχος ήταν να δουν πως οι πρωτεΐνες αυτές αλλάζουν όταν οι υπέρβαρες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή, χάνουν βάρος με διατροφή ή δίαιτα και γυμναστική, σε διάστημα 12 μηνών.

Το δείγμα αποτελούνταν από 439 υγιείς γυναίκες, που δεν είχαν καρκίνο. Καθεμιά εντάχθηκε σε ένα από τα τέσσερα στάδια τη μελέτης: διατροφή με περιορισμό θερμίδων και λιπαρών, αερόβια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα, συνδυασμό δίαιτας και γυμναστικής και ομάδα ελέγχου όπου δεν έγινε καμιά παρέμβαση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα, και δίαιτα και γυμναστική έχασαν το περισσότερο βάρος και είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την αγγειογένεση, συγκριτικά με όσες έκαναν μόνο γυμναστική ή την ομάδα ελέγχου.

Αν και είναι ήδη γνωστό ότι, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, η νέα αυτή μελέτη έρχεται να αναδείξει μια πολύ σπουδαία παράμετρο.

«Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος να βελτιώσουμε το αγγειογενετικός μας προφίλ, δηλαδή να μειώσουν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο. Αν και δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτό θα επηρέασει άμεσα και την ανάπτυξη των όγκων, πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μειωμένων πρωτεϊνικών επιπέδων και ενός λιγότερο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των όγκων» σημειώνουν οι επιστήμονες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap