Εκτύπωση άρθρου

Ειδικά για μαστό ή προστάτη

Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού ή του προστάτη ενδεχομένως να έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν παίρνουν χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη, υποστηρίζουν ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Ο Δρ Πήτερ Έλγουντ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Καρντιφ, μελέτησαν στοιχεία από 47 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και διαπίστωσαν ότι κα΄τα μέσο όρο, οι ασθενείς με καρκίνος παχέος εντέρου που έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη είχαν κατά το ένα τέταρτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Επίσης, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο μαστού και προστάτη έτειναν να είναι χαμηλότερα σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη.

Συγκεκριμένα η συνδυαστική ανάλυση 11 ερευνών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξε ότι η χρήση ασπιρίνης σχετίστηκε με 24% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Αντίστοιχα, οι καρκινοπαθείς που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 11% και 13% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Ο Δρ Ελγουντ εξηγεί ότι οι πάσχοντες από καρκίνο θα πρέπει κατά βάση να θυμούνται ότι η ασπιρίνη έχει και παρενέργειες. Ωστόσο, έχει και οφέλη, τα οποία βέβαια βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

«Το σωστό είναι οι ασθενείς να γνωρίζουν και τα θετικά και τα αρνητικά της ασπιρίνης και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε αποφάσεις που αφορούν την πρόληψη αλλά και θεραπεία του καρκίνου» εξηγεί.

Πάντως, ισχυρά επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι 81 mg ασπιρίνης μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου, με καθημερινή χρήση.

Όμως, σε καμιά περίπτωση η μελέτη δεν είναι καταληκτική καθώς από τις 47 επιμέρους έρευνες που εξετάστηκαν, ορισμένες έδειξαν ότι οι καρκινοπαθείς που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ενώ κάποιες άλλες όχι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν όμως ότι είναι βιολογικά εφικτό η ασπιρίνη να μπορεί να επιδράσει θετικά σε κάποιους καρκίνου, καθώς αναστέλλει τη δράση των αιμοπεταλίων τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των όγκων και την μετάσταση του καρκίνου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap