Εκτύπωση άρθρου

Καθημερινή χαμηλή δοσολογία

Η καθημερινή λήψης ασπιρίνης μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά στα άτομα άνω των 50 και 60 ετών, σύμφωνα με νέα σύσταση της Αμερικανικής Ειδικής Επιτροπής Προληπτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Annals of Internal Medicine, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι νέα σύσταση αφορά άτομα 50 έως 69 ετών, άνδρες και γυναίκες, που δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αιμορραγίας λόγω της προληπτικής θεραπείας με ασπιρίνη.

Σύμφωνα με την γνωμοδοτική επιτροπή, με επκεφαλής την καθηγήτρια Κίρστεν Μπίμπινς-Ντομίνγκο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η λήψη μιας χαμηλής δόσης ασπιρίνης (81 mg) κάθε μέρα είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, αλλά και ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με την Δρ Μπίμπινς-Ντομίνγκο, θα πρέπει κανείς να παίρνει ασπιρίνη καθημερινά για τουλάχιστον πέντε έως δέκα χρόνια (ανάλογα με τον άνθρωπο) για να δει οφέλη όσον αφορά την προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την καρδιαγγειακή προστασία (εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια), η δράση της ασπιρίνης είναι πιο άμεση, μέσα στην πρώτη πενταετία.

Η ασπιρίνη εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, πράγμα επικίνδυνο ιδίως για όσους έχουν στένωση αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης. Ο ρόλος της στον καρκίνο του παχέος εντέρου, από την άλλη, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως, αλλά φαίνεται πως μειώνει τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Όμως, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τόσο αυξάνουν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ασπιρίνης, κυρίως η πιθανότητα γαστρεντερικής ή εγκεφαλικής αιμορραγίας, με συνέπεια στο ισοζύγιο οφέλους-κόστους η πλάστιγγα σταδιακά να γέρνει σε βάρος της.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι πριν αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη καθημερινά, θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

In.gr

Copy link
Powered by Social Snap