Εκτύπωση άρθρου

Στους ασθενείς με καρδιακή νόσο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού εμφράγματος στους πάσχοντες από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Ορλάντο.

Επιστημονική ομάδα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου «Intermountain» του Σολτ Λέικ Σίτι, με επικεφαλής στον Δρ Κεντ Μέρεντιθ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν χιλιάδες άτομα που είχαν δεχθεί ιατρική φροντίδα για έμφραγμα στην πόλη το διάστημα 1993-2014. Στόχος τους ήταν να δουν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και ποιον τύπο συγκεκριμένα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ισχυρή σχέση μεταξύ κακής ποιότητας του αέρα, δηλαδή πάνω από 25 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, και αυξημένου κινδύνου οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI), δηλαδή του πιο επικίνδυνου τύπου.

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) συμβαίνει όταν μια καρδιακή αρτηρία είναι τελείως κλειστή και μια μεγάλη αναλογία του καρδιακού μυ δε μπορεί να αιματωθεί. Χωρίς άμεση θεραπεία, ο ασθενής θα υποστεί μην αναστρέψιμη καρδιακή βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα του αέρα, θέτει σε υψηλό κίνδυνο εμφράγματος τα άτομα με καρδιακή νόσο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και έτσι να μειώσουν την πιθανότητα εμφράγματος» σημειώνει ο Δρ Μερεντιθ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap