babysitter2
Εκτύπωση άρθρου

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει

Ψάχνετε μπέιμπι σίτερ για το παιδί σας; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά”, “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”, “Οι γονείς χωρίζουν” και “Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση”, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Για να επιλέξετε τη μπέιμπι σίτερ πρέπει να έχετε κατά νου…

Καλό είναι να δώσετε σημασία στην πρώτη εντύπωση που θα σας δημιουργήσει.

Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για την ίδια: εκτός από το ονοματεπώνυμο της, την ηλικία της, την καταγωγή της, αν έχει οικογένεια και παιδιά, ποιες γνώσεις έχει, αν έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος και πού, γιατί επέλεξε αυτή την εργασία, ποια είναι τα ενδιαφέροντα της, αν είναι υγιής, πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο της, αν διαβάζει βιβλία για την ανατροφή των παιδιών, αν έχει άδεια παραμονής σε περίπτωση που είναι αλλοδαπή κ.α.

Επίσης, αν έχει επαγγελματική εμπειρία, ποιες ηλικίες παιδιών φρόντιζε, για πόσο διάστημα, πόσες ώρες θέλει να εργάζεται την ημέρα.

Ζητήστε της να σας δώσει τηλέφωνα οικογενειών όπου εργάστηκε για να πάρετε πληροφορίες.

Συζητήστε μαζί της γενικά για τα παιδιά και διερευνήστε ποια προτεραιότητα βάζει εκείνη στην ανατροφή. Στοχεύει απλώς στον έλεγχο του παιδιού ή ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του;

Ρωτήστε την τι θα έκανε αν έβαζε το μικρό σας για ύπνο κι εκείνο έκλαιγε ή σε περίπτωση που αρνιόταν να φάει κ.α.

Μόλις αποφασίσετε…

Καλέστε την κάποιες φορές, προτού ξεκινήσει να εργάζεται, για να δείτε πώς προσεγγίζει το παιδί, ώστε να αρχίσει κι εκείνο να τη συνηθίζει.

Θα ήταν χρήσιμο τις πρώτες ημέρες να έρχεται μισή ώρα προτού φύγετε, ώστε το παιδί να σας βλέπει μαζί της.

Ενημερώστε τη για τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες που έχει το παιδί σας στον ύπνο, στο φαγητό, στη συμπεριφορά, για τα αγαπημένα του παιχνίδια, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το ηρεμήσει.

Είναι σημαντικό να έχετε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας, π.χ. να έχετε καλύψει τις πρίζες, να έχετε απομακρύνει τα μικροαντικείμενα κ.λπ.

Να της δείξετε πού υπάρχει φακός στο σπίτι, τον ηλεκτρικό πίνακα, πού βρίσκεται ο κεντρικός διακόπτης του νερού.

Προσδιορίστε συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών προτού αλλάξει το μωρό σας, απαγόρευση καπνίσματος κ.λπ.

Να της υποδεικνύετε καθημερινά την ώρα που πρέπει να πάει το παιδί για ύπνο, την ώρα που θα το ταΐσει, πώς μπορούν να περάσουν το χρόνο τους δημιουργικά, τι ώρα θα επιστρέψετε. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά επιθυμούν να έχουν σταθερές ώρες παιχνιδιού, φαγητού και ύπνου γιατί έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Απαγορέψτε της να χρησιμοποιεί σωματικές τιμωρίες για να επιβάλλει την πειθαρχία.

Αν το παιδί λέει “όχι, δεν το κάνω” είναι καλύτερα να αποφεύγει τις συγκρούσεις και να μην το πεισμώνει. Να του αποσπά το ενδιαφέρον σε κάποια άλλη δραστηριότητα.

Πρέπει να του δίνει τη δυνατότητα επιλογής και να υποχωρεί σε ασήμαντα θέματα, διατηρώντας ωστόσο την αποφασιστικότητα της σε ζητήματα που είναι σημαντικά, όπως η ασφάλεια του.

Τοποθετήστε σε προσιτό σημείο ένα σημείωμα με τα τηλέφωνα της εργασίας σας, των πρώτων βοηθειών, της πυροσβεστικής, του παιδιάτρου, ώστε περίπτωση που συμβεί κάτι να αντιδράσει άμεσα.

Αν είναι διαθέσιμο κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε, ας περνά κάποιες φορές απροειδοποίητα από το σπίτι σας ώστε να ασκεί διακριτικά έναν έλεγχο.

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του παιδιού σας όταν το αφήνετε το πρωί με τη μπέιμπι σίτερ ή όταν το παραλαμβάνετε το απόγευμα.

News.gr   

https://www.news.gr/gynaika/paidi-oikogeneia/article/172758/h-mpeimpi-siter.html

Copy link
Powered by Social Snap