Το αίσθημα της ευτυχίας που νιώθει κανείς εξαρτάται (και) από μία συγκεκριμένη μεταλλαγή ενός γονιδίου, την οποία δυστυχώς δεν φέρουν ούτε καν δύο στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αντιθέτως, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, τη Γκάνα και την Κολομβία η μεταλλαγή αυτή υπάρχει εν αφθονία και ίσως γι’ αυτό οι κάτοικοί τους δηλώνουν από τους ευτυχέστερους του κόσμου παρότι, αντικειμενικά, μαστίζονται από πολλά προβλήματα.
Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Happiness Studies» και αναζήτησε τυχόν γενετικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες που θα μπορούσαν να εξηγούν τις διαφορές στα επίπεδα ευτυχίας που αναφέρουν οι λαοί.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων και βασίσθηκε σε στοιχεία από πολλές πηγές.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη βάση γενετικών δεδομένων του Τμήματος Γενετικής του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι παγκόσμιες έρευνες αξιών World Values Survey της περιόδου 2000-2014 (πραγματοποιούνται σε σχεδόν 100 χώρες του κόσμου από το 1981) και κλιματικά στοιχεία.
Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι λαοί που δηλώνουν πιο ευτυχείς απ’ όλους είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους λιγότερο ευτυχείς να φέρουν τη μεταλλαγή rs324420 του γονιδίου FAAH, που παίζει ρόλο στα αισθήματα ευχαρίστησης και πόνου.
Στην πραγματικότητα, στο Μεξικό όπου το 62% των κατοίκων δηλώνουν «πάρα πολύ ευτυχισμένοι», τη μεταλλαγή φέρει το 47%. Αντίστοιχα, στη Νιγηρία το 60% των κατοίκων δηλώνουν πάρα πολύ ευτυχισμένοι και τη μεταλλαγή φέρει το 44%.
Από τις ευρωπαϊκές χώρες, η ευτυχέστερη είναι η Σουηδία, όπου το 42% των κατοίκων δηλώνουν πάρα πολύ ευτυχισμένοι και το 26% φέρουν τη μεταλλαγή.
Αντίστοιχα, η μεταλλαγή υπάρχει στο 23% των Βρετανών, το 21% των Γάλλων και το 20% των Γερμανών, αλλά μόνο στο 18% των Ελλήνων και των Κυπρίων, και στο 12% των Ιταλών.
Στον αντίποδα, οι κάτοικοι του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να δηλώνουν πάρα πολύ ευτυχισμένοι και να διαθέτουν το «γονίδιο της ευτυχίας».
Ωστόσο η ύπαρξή του και η αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής δεν συμβαδίζουν πάντοτε, τονίζουν οι ερευνητές.
Στη Ρωσία και την Εσθονία, λ.χ., η βαθμολογία των κατοίκων στην ευτυχία είναι χαμηλή παρότι πολλοί κάτοικοι φέρουν το γονίδιο αυτό (οι φορείς στη Ρωσία ανέρχονται στο 26% των κατοίκων, αλλά πάρα πολύ ευτυχισμένο δηλώνει μόνο το 13%).
Και το κλίμα
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι κλιματικές αλλαγές επίσης συσχετίζονται ισχυρά με τις διαφορές στα επίπεδα αλλά και το γονίδιο της ευτυχίας ανάμεσα στους διάφορους λαούς.
Έτσι, η εμφάνιση του μεταλλαγμένου FAAH ήταν υψηλότερη στις τροπικές και ισημερινές χώρες της αμερικανικής και της αφρικανικής ηπείρου – ίσως για να αντισταθμιστούν οι σοβαρές δυσκολίες που ενέχει η διαβίωση υπό τις συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, λένε οι ερευνητές.
Αντίστοιχα, η rs324420 είναι σπανιότερη στις μεσογειακές χώρες με το εύκρατο – και επομένως λιγότερο απαιτητικό – κλίμα, αλλά συχνότερη στις βορειοευρωπαϊκές όπου οι φυσικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, σημειώνουν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «το γεγονός ότι ένας λαός δεν διαθέτει το σωστό DNA δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένος στη δυστυχία, διότι είναι πολλοί οι παράγοντες που υπεισέρχονται στο όλο θέμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μίκαελ Μινκώφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Varna της Σόφιας, στη Βουλγαρία.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα