Εκτύπωση άρθρου

Ιδιαίτερα στην περιοχή του ιππόκαμπου

Ο εγκέφαλος μιας γυναίκας και κυρίως ο ιππόκαμπος, το κέντρο της μνήμης και των συναισθημάτων, μεταβάλλεται ελαφρά σε μέγεθος, παράλληλα με τις ορμονικές μεταβολές λόγω του εμμηνορρυσιακού κύκλου, σύμφωνα με μικρή γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο εγκέφαλος και των δύο φύλων εμφανίζει αξιοσημείωτη πλαστικότητα ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Όμως, η νέα μελέτη προσθέτει ένα νέο δεδομένο, ότι -πέρα από τις όποιες άλλες νευρωνικές προσαρμογές κάνει ο εγκέφαλος ανάλογα με τις επιδράσεις και απαιτήσεις του εκάστοτε περιβάλλοντος- στην περίπτωση των γυναικών εμφανίζει αυξομειώσεις και σε μηνιαία βάση.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών «Μαξ Πλανκ» στη Λειψία, με επικεφαλής την Κλαούντια Μπαρτ, μελέτησαν με απεικονιστικές τεχνικές τον εγκέφαλο μιας μόνο γυναίκας σε διαδοχικούς εμμηνορρυσιακούς κύκλους.

Οι επιστήμονες, που εστίασαν στην επίδραση των ορμονικών μεταβολών στη δομή του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι παράλληλα με την αύξηση των οιστρογόνων όσο πλησιάζει η ωορρηξία, ο ιππόκαμπος αυξάνει επίσης σε όγκο. Όταν όμως οι εν λόγω ορμόνες υποχωρούν πάλι, ο ιππόκαμπος ξαναμικραίνει.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς αυτή η συνεχής διόγκωση και συρρίκνωση της συγκεκριμένης ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής επηρεάζει το νου, τη μνήμη και τα συναισθήματα μιας γυναίκας.

Πάντως, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα φωτίσουν περισσότερο τις αιτίες της προεμμηνορρυσιακής δυσφορίας, η οποία εμφανίζεται σε περίπου μία γυναίκες στις 12, προκαλώντας μια σειρά από δυσάρεστα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα μετά την ωορρηξία και λίγο πριν την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap