Εκτύπωση άρθρου

Μείωνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

H συχνή σωματική άσκηση αντισταθμίζει, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ για την υγεία, υποστηρίζει επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά, αλλά επίσης ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία.

Ερευνητές από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 36.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου την επόμενη δεκαετία. Όταν όμως το άτομο γυμναζόταν τακτικά, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω αλκοόλ μειωνόταν, παρόλο που δεν εξαλείφονταν.

Όμως στην περίπτωση του θανάτου από καρκίνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση αντιστάθμιζε σχεδόν πλήρως τον κίνδυνο από την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Από την άλλη, όμως, η γυμναστική δεν έπαιζε κανένα ρόλο σε όσους έπιναν πάνω από 28 ποτά την εβδομάδα στην περίπτωση των ανδρών και πάνω από 20 οι γυναίκες. Στην περίπτωσή τους, το γυμναστήριο δεν μείωνε καθόλου τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, καρδιά ή όποια άλλη αιτία.

Τέλος, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το να πίνει κανείς περιστασιακά, μειώνει ελαφρά, αντί να αυξάνει, τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (με μόνη εξαίρεση τον θάνατο από καρκίνο).

Αιτιολογώντας τους συσχετισμούς οι ερευνητές σημειώνουν ότι, το αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εσωτερικής φλεγμονής και παράλληλα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχει η σωματική άσκηση, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας τις άμυνες του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η συνιστώμενη ελάχιστη σωματική άσκηση είναι 150 λεπτά (δυόμιση ώρες) την εβδομάδα, ένα όριο που περίπου δύο στους τρεις άνθρωποι δεν τηρούν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap