Εκτύπωση άρθρου

Η κατάθλιψη αποτελεί ασθένεια παρόμοια με τις αλλεργίες, αφού επηρεάζει όχι μόνο τη ψυχολογία του ατόμου αλλά και το σώμα του.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη, που αποτελεί μια ψυχολογική νόσο μοιάζει πολύ με τις αλλεργίες.

Ο George Slavich, ψυχολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, τόνισε ότι η κατάθλιψη αποτελεί όχι μόνο μια κατάσταση που επηρεάζει τη ψυχολογία αλλά και το σώμα. Μιλώντας στη Guardian ο ίδιος δήλωσε ότι “η κατάθλιψη δεν περιλαμβάνει μόνο τη ψυχολογία του ατόμου αλλά και το βιολογικό του σύστημα και τη λειτουργία του”.

Την θεωρία του έρχεται να τονίσει η γενική παραδοχή ότι όταν αρρωσταίνουμε, εκτός από τους πόνους στο σώμα μας, παρατηρείται και μια μείωση της διάθεσής μας, κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί ανάλογα με τη σωματική μας ευεξία.

Ο καθηγητής, μάλιστα, αναφέρει ότι η άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού δρα με δύο τρόπους, ο ένας είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας και ο άλλος είναι η αποστολή μηνυμάτων στον εγκέφαλο, μέσω των κυττοκινών, που ενημερώνουν ότι η κατάσταση μεταβάλλεται και το πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζεται, με αποτέλεσμα την άμεση αλλαγή της διάθεσής μας.

Κατά τον Slavich, οι κυττοκίνες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά αυτών των μηνυμάτων στον εγκέφαλο, πολλαπλασιάζονται όταν το άτομο αντιμετωπίζει κατάθλιψη και αντίστοιχα μειώνονται όταν το άτομο είναι υγιές και ευδιάθετο.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για όσους πάσχουν από βαριές και μη μορφές κατάθλιψης.

(Πηγή: metro)
News247

Copy link
Powered by Social Snap